Арт терапевтът Мария Анастасова представи 21 икони в дупнишката „Джамия“, приятели и колежки я отрупаха с десетки букети

Filed under: Дупница |

 

Наташа Демиревска, Евгени Марушев, Румяна Тончева, Любка Чомакова, художничката Цветанка Христова, Таня Петрова се насладиха на творбите

MINOLTA DIGITAL CAMERA

Катя Йоцова прочете поздравителни адреси от Жени ГЕРБ и от община Дупница

MINOLTA DIGITAL CAMERA

Десетки приятели и колежки на авторката уважиха изложбата

Първа самостоятелна изложба на икони под наслов „Съвременно християнско изкуство“ представи в изложбена зала „Джамията“ в Дупница художничката арт терапевт Мария Анастасова.

Изложбата откри уредникът на галерия „Околийска къща” Катя Йоцова. Тя връчи и два поздравителни адреса към авторката на експозицията – от Жени ГЕРБ – гр. Дупница и от кмета на общината инж. Методи Чимев. И двете институции имат основен принос за осъществяване на изложбата. Главен инициатор обаче, призна художничката, е уредникът на галерията Катя Йоцова. Десетки колеги на Анастасова, която работи в детски център в Дупница, уважиха изложбата й. Сред тях бяха Наташа Демиревска, Евгени Марушев, Румяна Тончева, Любка Чомакова, художничката Цветанка Христова, Таня Петрова – директор Дирекция „Социални дейности и духовно развитие”, Тодор Петков – началник-отдел „Култура, образование и младежки дейности“ при община Дупница. На откриването на изложбата дойдоха и приятелите на Анастасова, както и много колежки, и всички я отрупаха с много и пъстри букети с цветя.

MINOLTA DIGITAL CAMERA

Икони на Мария Анастасова, представени в изложбената зала

MINOLTA DIGITAL CAMERA

Мария Анастасова е родена в гр. Попово, завършила Учителския институт в Дупница през 1983 г. със специалност „Изобразително изкуство и трудово обучение“. Омъжила се е в Дупница и остава да живее в града. Има две деца и както се изразява – е горда баба на внуче. Работи в детски център „Николито”, открит наскоро в Дупница, и разкри, че в момента започва кампания за набиране на деца за изучаване на приложно изкуство.

Мария Анастасова е имала досега множество участия в общи изложби, а тази й е първа самостоятелна. С иконопис се занимава от 30 години, като през този период е нарисувала над 800 икони. Те са притежание на частни колекционери от България, Италия, Англия, Люксембург, Франция, Гърция, Германия, Австрия и др. Голяма част от иконите са изцяло авторски, пречупени през творческия поглед на художничката. Самата изложба включва общо 21 творби, като повечето са рисувани върху късчета дърво, като авторката е оползотворила по оригинален начин формата и размера им. Няколко са направени върху опъната в рамка кожа, а една от тях е копие на известна чудотворна икона от Асеновград. Цените им варират от 100 до 300 лв.

Събитието е част от празниците, посветени на светлия християнски празник Коледа. Затова и Катя Йоцова се обърна към присъстващите с пожелание да преодолеем трите бича на омразата, които управляват света – сексизма, ейджизма и расизма, и да се обединим в един общ коледен дух.

 

 

Spread the love