Винетките за 2017 г. – на старите цени, но с нов дизайн

Filed under: България |

Ако караш без стикер, плащаш компенсаторна такса между 100 и 200 лв.

234-12-02-pavlova-1

На старите цени, но с нов дизайн и тройно по-сигурна защита срещу фалшификации ще са новите винетни стикери за 2017 г. Те ще бъдат пуснати в продажба на 20 декември в 2100 пункта, предимно бензиностанции, в цялата страна. Това съобщи министърът на регионалното развитие в оставка Лиляна Павлова.
Цените на винетките бяха вдигнати средно с около 50% в началото на тази година, след като в продължение на осем години не бяха пипани. Така в момента цената на най-масово продаваните винетки за леки автомобили са 97 лв. годишната, 30 лв. месечната и 15 лв. седмичната.
Ново е въвеждането на компенсаторна такса между 100 и 200 лв., ако те хванат да караш без залепена винетка в долния десен ъгъл на автомобила и без да е записан регистрационният номер на автомобила. Промяната е заложена в Закона за пътищата и предстои да бъде приета от парламента до края на годината. Вносители са Александър Ненков и Станислав Иванов от ГЕРБ.
Тя се прави основно заради гастарбайтерите, които караха без залепени винетки и най-вероятно са ги препродавали един на друг. При българите проблемът е с неизписването на регистрационния номер на автомобила. Пропускът е предимно на служителите, продаващи стикера, но шофьорите също носят отговорност за това. Те трябва да си знаят правата и да ги отстояват, каза Павлова.
Иначе отминаващата 2016 г. е била рекордна и по брой продадени винетки – над 6.4 млн. броя, и по приходи – около 300 млн. лв., което е със стотина милиона повече спрямо година по-рано, отчете Павлова.
Тя се надява следващата година да е последната, в която да се ползва хартиеният стикер, и от 2018 г. всички леки автомобили да преминат на електронни винетки, а тежкотоварните да плащат за изминато разстояние. По думите й това е причината да не се пипат цените на винетките за следващата година.
Не е сигурно обаче дали това ще стане, защото не е ясно каква ще е политиката на следващото правителство относно въвеждането на тол таксите. Почти цяла година търгът за въвеждане на тол системата е блокиран заради непрекъснати жалби.

Българите с нередовен винетен стикер или без такъв също ще плащат компенсаторна такса.
Нейният размер ще се определи от правителството. Обсъждано е, че глобата трябва да е по-висока от цената на годишния винетен стикер, но по-ниска от стандартната глоба, която се дължи по линия на актовете и санкциите. „Това означава, че цената трябва да бъде в диапазона между 100 и 200 лева“, каза Павлова.

Spread the love