Софийският районен съд излиза на протест заради „уродливото състояние“ и съдебния съвет

Filed under: България |
zx450y250_2878858

Методи Лалов, председател на Софийския районен съд.

Съдиите и служителите от Софийския районен съд (СРС) излизат на протест в петък пред сградата на Висшия съдебен съвет (ВСС), съобщиха от институцията.
Причината – недоволство с цялостната политика на съдебния съвет и за да се защити независимостта на районния съд. Във вторник съдийската колегия реши да провери СРС и Софийския градски съд и образува дисциплинарна проверка срещу съдия Мирослава Тодорова. От съда приветстват подкрепата на всеки член на гражданското общество и на юридическата гилдия и уточняват, че за времето на митинга работата на СРС ще се осъществява в намален състав на администрацията, „поради което молим гражданите и адвокатите да проявят разбиране“.
Припомняме, че ВСС отказва да изслуша председателя на съда относно неравнопоставеното положение, в което са поставени свръхнатоварените служители на СРС в сравнение с други съдебни органи.
Решенията на ВСС в тази насока, включително новият Класификатор на длъжностите в администрацията на съдилищата, запазват съществуващото статукво. СРС не получава в достатъчна степен и необходимата институционална подкрепа от ВСС за решаване на натрупаните с десетилетия проблеми“, пише в съобщението за протеста.
От съда отбелязват, че са „обект на непрестанни проверки (често провокирани не от принципни съображения), които поради това не стават основа за анализ и конструктивни решения,
а се превръщат в инструмент за накърняване на независимостта на съда“.
От съда припомнят, че при многодишната борба за съдебни сгради съдебният съвет е гледал отстрани и не е предприел реални действия.
„Когато дойде време съдебната власт, и в частност ВСС, да решава проблемите на СРС и ние изискваме това от ВСС, ни показват, включително и с участието на прокуратурата,
че трябва да мълчим и да не надигаме глава. Показват ни го тези, които са призвани да бранят съдийската независимост. Съдиите и служителите от СРС няма да позволят да се запази това уродливо състояние.“

Spread the love