Имат ли полза битовите потребители да излязат на свободен пазар?

Filed under: Бизнес |

Рубрика „Свободен пазар на електроенергия, Вие питате – ЧЕЗ отговаря“

 CEZ-logo

От 1 април 2016 г. всеки потребител, включително и битов, има право да излезе на свободния пазар на електроенергия и да смени доставчика си на ток. Процесът на пълното отваряне на пазара има своите предимства, но крие и някои рискове за клиентите. В тази връзка стартираме рубриката „Свободен пазар на електроенергия, Вие питате – ЧЕЗ отговаря“. Ще очакваме Вашите въпроси на редакционния имейл: viarapers@mail.bg, по пощата на адрес: гр. Дупница, ул. „Христо Ботев” 43. Надяваме се да Ви бъдем полезни.

Свободният пазар има множество ползи, най-важната от които е правото на избор. Дали тази смяна е изгодна, ще трябва да прецени клиентът на база на получената оферта.

При някои клиенти – в зависимост от типа консумация, предоставена мощност и др., може да бъде предложена по-ниска цена на електроенергията, което би им позволило да реализират спестяване от сметките за електроенергия в частта за снабдяване.

Към момента регулираната цена на нощната енергия за бита е много ниска, което на практика поставя битовия сегмент в изгодна позиция на регулиран пазар. Но въпреки това всеки клиент има специфично съотношение между дневна и нощна консумация, така че е възможно и реализиране на спестяване от излизането на отворен пазар.

 

Как битовите потребители могат да преценят кога ще им е изгодно да излязат на свободния пазар?

Когато клиентът получи оферта по свободно договорени цени, обикновено в нея има една цена и за дневна, и за нощна енергия. Но напоследък се появиха и някои двутарифни продукти. Клиентът следва да сравни двете цени – на регулиран и на свободен пазар, и да прецени коя му е по-изгодна. Добре е да се има предвид, че на свободния пазар добавката за задължения към обществото е отделно от цената за енергия, тоест трябва да се добави, докато на регулирания пазар тя е включена в тарифите.

Подробна информация за свободния пазар на електроенергия и оферта от „ЧЕЗ Електро България“ АД потребителите могат да получат на сайта на ЧЕЗ (www.cez.bg) в секция „Свободен пазар“, на денонощната телефонна линия на компанията – 0700 10 010, на имейл zaklienta@cez.bg или в Центровете за обслужване на клиенти на ЧЕЗ.

Spread the love