Дупничани се убедиха на място – депата в Ботевград и Ловеч не са опасни, нищо не заплашва джерманци, подведени са да протестират

Filed under: Дупница,Кочериново,Кюстендил,Общество |

Делегация начело с кмета Методи Чимев посети двата центъра за неопасни отпадъци, хората от Трудовец си спомниха: И ние протестирахме, защото бяхме глупави

Депата за складиране на неопасни отпадъци до Ботевград и Ловеч не създават проблеми на населението в района. Това категорично заявиха пред дупнишка делегация начело с кмета на общината Методи Чимев управителите на двата центъра Милчо Илчев и Антоанела Дончева. Посещението бе на 212.03 . 2013 гоодина  по покана на градоначалника във връзка с инвестиционното намерение в землището на село Джерман да бъде изграден регионален център за третиране на неопасни отпадъци, в който да се депонира боклукът на общините от сдружение „Рила еко” – Кюстендил, Невестино, Трекляно, Дупница, Бобов дол и Сапарева баня.

Както е известно, депото край Джерман е на ниво „идеен проект”.

Около 20 души се отзоваха на поканата. Сред хората, които посетиха двата центъра, бяха зам.-кметът по европроектите Красимир Георгиев, старши специалистът „Европроекти” към общинската администрация Ели Подгорска, общинските съветници от ГЕРБ Йордан Йорданов и Атанас Василев, колегите им от ОДС Костадин Костадинов и Георги Рангелов, Стоян Шушков от ДСБ, председателката на инициативния комитет от жк „Бистрица” Румяна Крумова и граждани, както и кметът на с. Джерман Ангел Цветков.

Дупничани на място се убедиха, че в районите на двете депа няма разхвърляни отпадъци и неприятни миризми (такива има само непосредствено до клетките, в които се депонира и запръстява боклукът) и замърсяване на околната среда.

Хората в ботевградското село Трудовец, на чиято територия е разположено съоръжението, съжаляват, че преди време са протестирали срещу изграждането на депото, обясни Милчо Илчев – управител на съоръжението. Той поясни, че депото е напълно безопасно и не създава никакви проблеми на населението, което преди време се е опасявало от такива. Депото се състои от две части – стопански двор и административна сграда с канцелария и гараж. Водата, излизаща от депото, се събира в специален басейн, след което се изпомпва и връща обратно и с нея се полива запръстеният участък. „Водата въобще не отива в околната среда и почвата”, обобщи управителят. Ели Подгорска уточни, че депото край Джерман, чийто идеен проект се разработва сега, ще бъде изградено на същия принцип. Ботевградското депо е съставено от две клетки, едната от които работи от 3 януари, и е предвидено да се експлоатира 20 г. Там се складират отпадъците на три населени места – Ботевград, Правец и Етрополе. Центърът за отпадъци се намира на 1,5 км от Ботевград и Трудовец и на 1,1 км от магистрала “Хемус”.

Управителката на депото до Ловеч Антоанела Дончева обясни, че съоръжението се експлоатира от 2 години и населението там няма никакви оплаквания. Брожения не е имало и преди откриването на депото. То се намира на 600 м по въздушна линия от вилна зона, част от хората в която живеят постоянно там. В депото се събират отпадъците на Ловеч, Летница, Угърчин и прилежащите населени места. Договорено e и депониране на 40 000 тона отпадъци от София, 20 000 от които вече са приети. Любопитното е, че камионите, превозващи отпадъците, преминават през самия град.

“Депата са създадени да решават проблемите на хората. Този отпадък трябва да го управляваме по някакъв начин. В чужбина тези депа вече се закриват и минават на заводи за изгаряне, но ние сме на такъв етап, че за нас и това е модерно. Смятам, че тенденцията в България да се изграждат сепариращи инсталации и да вадят до 50 % за рециклиране е прекрасна за нас. Лошото е, че ние нямаме манталитет да събираме разделно отпадъци. Колко хора си разделят отпадъците?! Депото не е опасно. Опасно е бившето сметище, което е наблизо и се вижда”, допълни Антоанела Дончева. До няколко месеца на ловчанлии им предстои изграждане на сепарираща инсталация (разделяне на отпадъци – хартия, пластмаса, стъкло и т.н.).

„Ако депото не бъде изградено, ще плащаме 3 пъти по-висока такса смет. В момента цената на тон депониран отпадък е 15 лв. Ние плащаме по 30 лв. заради това, че нямаме екосъобразено депо. След като сепарираме отпадъците, тази цена ще се намали на 7 лв. И тогава вече Общинският съвет може да направи един жест към населението и да гласува по-нисък промил”, посочи кметът Чимев. Той и екипът му изказаха съжаления, че хората от инициативния комитет на Джерман не са отишли на място, за да се уверят, че депата са безопасни. Кметът на Джерман Ангел Цветков предпочете да не коментира видяното.

Снимки:

1. Хората от Трудовец, съжаляват, че преди време са протестирали срещу изграждането на депото, каза управителят на ботевградското депо Милчо Илчев.

2. Антоанела Дончева (в средата) е убедена, че депата са модерният начин за управление на отпадъците в България.

3. В депото край Ловеч се събират отпадъците и на общините Угърчин и Летница.

Spread the love

3 коментара за: Дупничани се убедиха на място – депата в Ботевград и Ловеч не са опасни, нищо не заплашва джерманци, подведени са да протестират

 1. Хубав проект за депо!Поздравявам цялото ръководство на Общината за умните решения.Но,трябва да се направи нещо по въпроса със смяна на ЧУПА в главите на Българина.Ако нямаше хора ,които да теглят напред и постоянно се вслушваме в тълпата,щехме да ходим ,още с цървули.Поздравявам и за решението сметосъбирането да се извършва от Общината,а не от частни фирми,чрез които се крадат пари.

  Ivan
  2016/декември/16 at 10:46 AM

 2. Носи ги у вас бе толуп!!!

  Дупничанин
  2016/декември/14 at 23:57 PM

  • Мноого си тъп(а).

   ебач
   2016/декември/20 at 9:21 AM