Съкращават 450 работници и служители във „Въгледобив Бобов дол” заради закриване на рудник „Бабино”

Filed under: Благоевград,Дупница,Кюстендил |

 

Чистката стартира от 10 януари и ще продължи до 30 юни 2017-а

239-02-01-p1300593

Работещите в рудник „Бабино” миньори ще бъдат  съкратени.

Част от „Въгледобив Бобов дол” ЕООД ще бъде закрита чрез прекратяване дейността по добив и преработка на въглища в рудник „Бабино”. Това става ясно от уведомление за масови съкращения на работници и служители в най-големия подземен рудник на Балканите, изпратено в Бюрото по труда в Дупница от ръководството на въгледобивното дружество. В писмото е посочено, че във връзка с решение на едноличния собственик от работа ще бъдат освободени 450 души. Съкращенията ще бъдат извършени от 10 януари до 30 юни 2017 г. В уведомлението е отбелязано още, че в дружеството, собственост на Христо Ковачки, значително е намален обемът на дейност. Констатацията е направена при задълбочен анализ и преразглеждане на функциите и структурирането на персонала. Стана ясно още, че реално без работа ще останат 406 миньори, тъй като 44-ма ще излязат в пенсия.

Припомняме, че за масови съкращения и закриване на рудник „Бабино” във „Въгледобив Бобов дол” се заговори още през месец октомври. Както е известно, това доведе до протести. Тогава миньорите настояваха за изплащане на възнагражденията си, като три денонощия отказаха да излязат от забоите. Изп. директор на дружеството Харалампи Златанов потвърди, че в рудник „Бабино” предстоят масови уволнения.

 

 

 

Spread the love

Коментар за: Съкращават 450 работници и служители във „Въгледобив Бобов дол” заради закриване на рудник „Бабино”

  1. По време на предизборната кампания тези ,които съсипаха мината Чеврагански ,Райнов,Монтин ,Борисов ,Велинов обещаваха разкриване на 1000 нови работни места ,въстановяване работата на р к Мламолово и р к Миньор и какво стана..Ликвидира се не само р к Бабино но и р к Бобов дол и р к Фундаментал след 2 месеца,както и открития рудник до 1 година. Тези „ръководители“се скриха като плъхове .Отнеха хляба на хиляди семейства .Ние питаме защо толко подло ни излъгахте .

    миньор
    2016/декември/16 at 11:38 AM