Плевнелиев отстъпи на Радев да направи служебен кабинет

Filed under: България |

 

Само БСП са недоволни от това, че кабинетът в оставка остава до 22 януари

243-12-01-rosen_plevneliev_2015

Президентът Росен Плевнелиев няма да назначи служебен кабинет и отстъпва това си право на избрания президент Румен Радев, който встъпва в длъжност на 22 януари. Дотогава остава правителството в оставка на Бойко Борисов.

„Искам да уверя нацията, че моето решение да отстъпя правото да назначи служебно правителство на президента Радев е най-добрият начин да гарантираме институционална стабилност и приемственост“, изтъкна в обръщението си Плевнелиев.

„Скъпи сънародници, предстоят избори. Те ще бъдат подготвени под ръководството на новоизбрания президент Радев от служебно правителство, което той ще назначи и ръководи. Най-искрено му пожелавам успех и се надявам да оправдае надеждите и очакванията на българския народ“, заяви президентът в сряда след изчерпването на конституционната процедура с връщането от Реформаторския блок на последния проучвателен мандат за съставяне на правителство в 43-тото Народно събрание.

Той добави, че за да няма никакви спекулации, че иска да удължи живота на правителството в оставка, е готов във всеки момент, в който избраният президент Радев отиде при него със състав на служебно правителство, да го разпише на секундата.

Така Плевнелиев отговори в аванс на последвалите обвинения от БСП, че по този начин той и Борисов задълбочават кризата, тъй като президентът е могъл много по-рано да назначи служебен кабинет, вместо да протака консултациите за редовно правителство.

 

Как се стигна дотук?

 

Развръзката, настъпила на петата седмица след като НС прие оставката на кабинета „Борисов 2“, бе до голяма степен очаквана. Първо, защото веднага след като Радев спечели президентските избори, Плевнелиев му предложи заедно да излъчат служебен кабинет в създалата се безпрецедентна ситуация. Второ, отиващият си държавен глава от самото начало даде заявка, че ще направи всичко възможно да не се стигне до парламентарна криза. И трето, което може би е решаващо, ГЕРБ и РБ водиха цяла седмица преговори за формиране на редовен кабинет, които в крайна сметка не дадоха резултат, но ограничиха до краен предел възможността Плевнелиев да назначи служебен кабинет, който трябваше да управлява около 4 седмици в периода на коледно-новогодишните празници.

 

Очакванията на политически сили за бърза изборна победа са замъглили разума

 

Положих всички усилия, за да избегнем предсрочните парламентарни избори, до последния момент се надявах, че партиите в парламента ще съставят устойчиво правителство, каза Плевнелиев. Единствената цел бе, че в моята работа нося отговорност за всеки един от вас и за бъдещето на България, добави той. По думите му ситуацията е политическа криза, която прерасна в парламентарна. А очакванията на политически сили за бърза изборна победа са замъглили разума и отговорността за бъдещето на държавата

Плевнелиев припомни, че публично и коректно е предложил всички възможни варианти. Дори самият той да назначи посочено от Румен Радев служебно правителство, за да има плавен преход. Това по думите му е бил разумният, европейски подход, така се действа в утвърдените демокрации.

Аз съм отговорен човек, експерименти няма да допусна, каза президентът, преди да обяви решението си. Назначих две служебни правителства, мога да назнача и трето. Но, воден от отговорната си позиция, няма да го направя, заяви той и добави, че за него властта не е цел, а средство.

С два служебни кабинета за месец влизаме в графа „куриози“ на световната политика

Президентът каза, че не вижда голям смисъл в назначаването на служебно правителство за 20 работни дни, което дори няма да подготвя и избори. Двама президенти, всеки със своето служебно правителство, за мен е символ за разделение – не е това моят път, избирам европейското и цивилизовано решение, а то е да отстъпя правото на новоизбрания президент

Радев да назначи служебно правителство, така ще гарантираме нормален конституционен цикъл – редовно правителство ще предаде властта на служебно правителство, което след това ще предаде на ново редовно правителство, каза Плевнелиев. Той допълни, че по този начин няма да бъде изпратено и погрешно послание към нацията и към света.

С две служебни правителства за месец ще станем за смях, ще влезем в графата „куриози” на световната политика, коментира държавният глава.

По-рано в сряда Реформаторският блок върна третия и последен проучвателен мандат, след като едноседмичните преговори с ГЕРБ и Патриотичния фронт се провалиха.

В президентството дойдоха същите хора, които взеха мандата – Борислав Великов (БНД), заместник-председателите на СДС Румен Христов и Костадин Марков и Александър Христов от БЗНС. Лидерите на партиите от РБ, които подкрепяха правителство, отново не се появиха.

Росен Плевнелиев благодари за усилията, които са положили „пред очите на целия народ и цялата нация“.

„Очевидно конституционната процедура приключва и ние вървим към извънредни парламентарни избори“, каза президентът. Румен Христов изрази съжаление, че РБ не е успял да постигне съгласие за съставяне на кабинет.

 

Spread the love