Читателка сигнализира за масова чистка в писмо до „Вяра”: АУБГ – Благоевград уволни 15 души от ръководството преди Коледа

Filed under: Благоевград |

5-има преподаватели с ултиматум – или плащат 10% печалба, или вън

Не е вярно, увеличаваме екипа с нови преподаватели, казаха от университета

244-01-01-straci-kulinski11

Страци Кулински

Американският университет в Благоевград с президент Страци Кулински уволни 20 човека пред Коледа, като на 5-има от тях, които са преподаватели, им бил поискан данък печалба, алармира читателка в писмо до в. „Вяра”.

Според твърденията от сигнала ръководството на университета е освободило от длъжност 15 души от ръководството и 5-има преподаватели, които нямали достатъчно аудиторна заетост.

Ето какво пише още читателката: „На петимата преподаватели е предоставена възможност да останат на работните си места, като заплащат 10 процента данък печалба. Те са отказали демонстративно. До момента преподавателите не са заплащали никакъв данък и смятат, че плащането на данъци е нередно за американските граждани у нас. 10% данък у нас е смешен, на фона на тези, които заплащат в родината си.

Не става ясно дали университета е заплащал данъците на освободените преподаватели до момента. Какви данъци плащат работещите там?”, пише в писмото.

Репортер на «Вяра” потърси АУБГ с президент Страци Кулински за коментар има ли освободени преподаватели преди Коледа.

„Не е вярно, че университетът освобождава 20 преподаватели. Той предоставя една от най-добрите академични програми и разчита на преподаватели от 18 държави да обучават студентите. Даже напротив – тази година университетът увеличава преподвателския екип с няколко нови преподаватели”, обясниха от пресслужбата в АУБГ.

Потърсихме и отговор на въпроса дали е вярно, че АУБГ е плащал данъци на международните си преподаватели, но вече прекратява тази практика. В оплакването се споменава, че чуждестранните преподаватели вече сами трябва да си покриват данъците в размер на 10% от заплатите си.

Ето какво отговориха от АУБГ: «Не е вярно, че университетът е имал такава практика. За 25 г. от основаването си Американският университет е един от най-големите работодатели в областта, а също е и един от най-големите данъкоплатци”.

 

 

Spread the love