Прокуратурата започва проверка заради българското оръжие в Алепо

Filed under: България |

Вчера руското Външно министерство обърна специално внимание на случая по време на брифинг в Москва

bg-orujie

Районната прокуратура в Горна Оряховица се е самосезирала от публикация от 12 декември в „Труд”, че ислямистите в Сирия убиват с българско оръжие, съобщава медията. Държавното обвинение в града е разпоредило проверка по материалите на разследващия журналист Диляна Гайтанджиева, която попадна на оръжие, произведено от ВМЗ-Сопот в склад, принадлежал до неотдавна на бунтовниците в Алепо.

„Износител на боеприпасите е частната оръжейна фирмата „Аркус“ – АД от Лясковец, а на етикетите върху сандъците с оръжия има български имена – Иванов и Димитрова. Според документите, които открихме, тези боеприпаси са подготвени за износ от България през юли и октомври 2015 г”, твърди Гайтанджиева в специалната си кореспонденция за „Труд“.

Изнесената информация станала повод да бъде възложена проверка в оръжейния комплекс „Аркус” по линия на общия надзор за законност. Прокуратурата и полицията в момента установяват дали дейността на дружеството отговаря на лиценза, с който то разполага за производство и търговия с боеприпаси. Още при старта на разследването са иззети справки и документи от военното предприятие. Предвижда се да бъде изискана и пълна информация от Министерството на отбраната.

„Към момента няма констатирано нарушение. Ако в хода на проверката бъдат открити данни за извършено престъпление, ще бъде образувано досъдебно производство”, коментираха лаконично от Районната прокуратура в Горна Оряховица.

Вчера руското Външно министерство обърна специално внимание на случая по време на брифинг в Москва, като говорителят на ведомството Мария Захарова изрази тревога от присъствието на българско оръжие в Алепо.

Във вторник Захарова съобщи, че София протака урегулирането на изтекли съветски лицензи за производство на оръжие и износа за трети страни.

„Става дума за сериозно въоръжение и в големи количества. В частност, били са намерени десетки сандъци с 122 мм реактивни снаряди за реактивни системи за залпов огън „Град”, 73 мм снаряди за противотанкови оръдия и 40 мм снаряди за ръчни противотанкови гранатомети. В съпровождащата документация са назовани фирмата-производител и фирмата-износител“, каза тя на брифинг.

Spread the love