Проф. Начев: Христо Бонев е бил на прага на смъртта

Filed under: Спорт,Футбол |

hristo-bonev

Христо Бонев е с 2 байпаса и помпа на сърцето

Зума /Христо Бонев/ е бил на прага на смъртта, сложих му 2 байпаса и помпа на сърцето Имал е голям късмет. Това каза проф. Генчо Начев след края на операцията, която продължи повече от 5 часа.

„Имал е късмет, че е откаран навреме в болница и е бил диагностициран правилно“, заяви видният кардиорихург, който по спешност пристигна от София в Пловдив, за да оперира Бонев. По думите му все още сърцето на Зума е слабо. Ако възстановяването му протече без проблеми, помпата ще бъде свалена до два дни. Професорът е успял да изчисти 10 см съсирек от запушената артерия.

Остър миокарден инфаркт е диагнозата, с която е постъпил тази сутрин почетният президент на „Локомотив“-Пловдив. Получил го около 5 часа. Според съпругата на футболиста призори се почувствал зле, имал болки в сърдечната област и изтръпване на ръката. Веднага бил откаран в болница и приет в отделението по инвазивна кардиология. Лекарите там проследили състоянието на коронарните съдове и установили, че една от артериите към сърцето е запушена, а другата е с висок процент на стесняване. В отделението разбрали, че се налага спешна операция. Опитали да изтеглят съсирената кръв от артерията и донякъде успели. Но състоянието на пациента не позволявало по-нататъшни манипулации. И го пренасочили в клиниката по каридиохирургия.

Spread the love