С 21,08 м роденият в Сатовча Цанко Арнаудов подобри националния рекорд на Португалия по тласкане на гюле, майка му Валентина: Не взе медал, но се изкачи в ранглистата

Filed under: Гоце Делчев,Спорт |

Цанко заминава на гурбет с родителите си, когато е 4-ти клас, има португалско гражданство

45-09-01-%d0%b2%d0%b0%d0%bb%d0%b5%d0%bd%d1%82%d0%b8%d0%bd%d0%b0-%d0%b0%d1%80%d0%bd%d0%b0%d1%83%d0%b4%d0%be%d0%b2%d0%b0

Роденият в Сатовча атлет Цанко Арнаудов подобри националния рекорд на Португалия и стана абсолютен рекордьор по тласкане на гюле с резултат 21,08 метра. Това стана на проведеното в Белград Европейско първенство за мъже в зала. Той не получи медал, но статутът му в ранглистата ще бъде променен, съобщи за „Вяра“ майката на талантливия българин Валентина Арнаудова.

„Цанко вече има три национални рекорда, първия записа, когато беше 20-годишен в националното първенство за младежи до SUB, другия постигна три години по-късно, а преди дни записа категорично третия си рекорд в зала в Белград. Сега Цанко вече е абсолютен рекордьор на Португалия. Допреди дни той беше на 8-о място в световната ранглиста, но след сегашния му рекорд вече чакаме с голямо нетърпение новия резултат в подредбата на световно ниво. Много сме горди цялото семейство. За постиженията на Цанко огромна заслуга има треньорът му Владимир Зинченко, които е от Украйна, но живее от много години в Португалия“, разказа още пред „Вяра“ Валентина Арнаудова.

45-09-01

През 2016 г. Цанко Арнаудов грабна бронзовия медал на Европейското първенство по тласкане на гюле в Амстердам, Холандия. Той записа лично постижение за сезона от 20.59 метра и се класира трети в европейската ранглиста. Талантливият българин с корени от Сатовча играе за Португалия, тъй като от 2010 година е с португалско гражданство. Родителите му Валентина и Росен Арнаудови заминават на гурбет в Португалия със сина си Цанко, който тогава е ученик в 4-ти клас, припомниха си празнуващите победата му сатовчанци. Той има още един брат, който също живее със семейството си в Португалия.

 

 

Spread the love