Математичката Стефка Михайлова показа 260 шевици в Кюстендил, призна: Наследих уменията с иглата от баба ми

Filed under: Кюстендил,Оживление |

 

16-03-stefka-mihailova

Стефка Михайлова – майсторка на шевицата

Бившата кюстендилска учителка по математика Стефка Михайлова, вече пенсионерка, показа хобито си – да бродира гоблени. Изложбата си нарече „Българската шевица – магия, любов и хоби“. По наследство придобила умението да бродира гоблени. „Наследих го от баба ми, от двете ми по-големи сестри, както и свекърва ми. Семейството ми като цяло притежава богато наследство от български шевици“, споделя Стефка Михайлова. Тя е дългогодишна учителка по математика, а целият си трудов стаж изкарала в Трето основно училище „Професор Марин Дринов“. „Пенсионирах се преди пет години и сега имам възможност да творя. Не е трудно човек да прави българската шевица, стига да има необходимото търпение и внимание“, казва майсторката. Опитала се даде един модерен вариант на шевиците, под формата на картички и книгоразделители, както и картини. „Внася много свежи тонове. Започнах да се занимавам от малка, бях на 14 – 15 години, оттогава си пазя първите бродерии“, добавя пенсионерката.

16-03-modeli2

Шевицата е актуална през 60-те години на миналия век. „Тогава се носеха блузки, карета, кърпички с шевици. Ще предам опита си на бъдещите си поколения. Има и издадена книга. „В шевиците жената е издигната до нивото на богинята майка, символ е и дървото на живота, както и ромбчетата. Българските букви също са претворени в шевици”, казва Михайлова.

В първата изложба на математичката Стефка Михайлова “Българската шевица – магия, любов и хоби” са подредени 117 броя шевици върху картички, книгоразделители, шевици, общо изработените от авторката ръкоделия са над 260 броя.

”Идеята за изложбата се роди спонтанно, в рамките на няколко дни работещите в отдел ”Изкуство” откриват в новия си читател Стефка Михайлова фин, прецизен и изпълнен с много знания в приложното изкуство човек”, подчерта библиотекарката Ели Тодорова.

16-03-modeli1

Модели на шевици

Spread the love