Арнаудова към Елена Йончева: Правителството от 2010 г. е отпуснало 2 млн. лева на Националната разузнавателна служба, за да бъдат покрити „едни безобразия във Франция“?! Питай Станишев, ако не помниш!

Filed under: Uncategorized,България |

image_6107946_302

Публикуваме пълния текст от информация на webcafe.bg от август 2010 г. по случая с платени пари „за едни безобразия във Франция“

В спора около милионите, дадени за Елена Йончева по време на нейни задгранични журналистически командировки се включи и шефът на пресцентъра на ГЕРБ Севделина Арнаудова.

„Елена, Елена… питай Станишев, той помни! Хайде със здраве и стига сте се чудили – колко е мъж Boyko Borissov!“ написа тя в профила си във Фейсбук и публикува информация от сайта webcafe.bg от 2010 година, в който пише, че „Правителството реши да отпусне днес 2 млн. лева на Националната разузнавателна служба (НРС), за да бъдат покрити „едни безобразия във Франция“, както ги нарече премиерът Бойко Борисов. Той обаче отказа подробности, за да не разкрие класифицирана информация“

Целия текст публикуваме изцяло по-долу.

Самата Арнаудова по това време пък беше шеф на пресцентъра на Министерски съвет.

Нейният постинг вероятно е реакция на днешното участие на Елена Йончева в утрешното токшоу на бТВ, в което журналистката призова лидера на ГЕРБ да напусне политиката ако е мъж, след като тя го осъди.

По темата по бТВ се включи и Георги Харизанов от Института за дясна политика, който също напомни, че Борисов говори за една централа, а БНТ е обществена медия, но не централа и че нещата ще се изяснят, ако се разсекретят документите по случая.

Харизанов също припомни медийна публикация по темата, но от Медияпул.

Ето информацията от 2010 година в webcafe.bg

Спешно: 2 млн. лева на разузнаването за „френски болести“

Правителството реши да отпусне днес 2 млн. лева на Националната разузнавателна служба (НРС), за да бъдат покрити „едни безобразия във Франция“, както ги нарече премиерът Бойко Борисов. Той обаче отказа подробности, за да не разкрие класифицирана информация.

„Ако кажа за какво е, след това главният прокурор ще дойде да ме пита за разкриване на класифицирана информация. Казвам, че е безобразие. Ако иска той (Сергей Станишев – бел.р.) да си каже за какво е, за да го пипнат за още един документ. Това ни струва много пари. Не е виновен шефът на разузнаването (Кирчо Киров, който е от февруари 2003-а начело на НРС – първо като временно изпълняващ, после – за постоянно. Бел.р.)“, добави премиерът.

Средствата се отпускат за „покриване на неотложни разходи до края на годината по текущата издръжка на службата, включително обезпечаване на дейността й зад граница и уреждане на поетите ангажименти по международни договорености“, както пише в официалното прессъобщение.

Парите са от фискалния резерв. Бюджетът на НРС за тази година бе 21.4 млн. лева, но с актуализацията се сви до 17.12 млн. лева.

Всъщност двата милиона лева са незначителна част от парите, които правителството гласува днес да се дадат на министерствата и ведомствата, отговарящи за националната сигурност. Става въпрос за общо 267 млн. лева, от които са и въпросните 2 млн. лева за службата на „Хайдушка поляна“.

Най-много от тях – 257 млн., ще получи Министерството на отбраната, за да се разплати по договори с „Юрокоптер“, „Аления Аеронаутика“, „Даймлер“ и Белгия за доставка на хеликоптери, самолети, джипове и фрегати.

С 8.2 млн. лв. ще се разместват сгради между ДКСИ, ДАНС и МВР. ДАНС ще получи 4 млн. лева за купуване на техника и изграждане на системи за сигурност на архива. ДКСИ получава 2.7 млн. лева за обзавеждане на новата си сграда на бул. „Цариградско шосе“, която ще трябва да отстъпи на ГДБОП.

Борисов не пропусна отново да атакува бившия премиер, като обяви, че е тактика на Станишев да вкарва сегашната власт в безобразия, вършени по времето на тройната коалиция, от които произтичат проблеми, както стана с финансовия министър Симеон Дянков.

Наскоро прокуратурата обяви, че разследва Дянков по сигнал на БСП за огласяване на тайно споразумение между БНБ и предишното правителство. С него пари от фискалния резерв са били извадени, за да се ползват от няколко търговски банки. Дянков съобщи за документа по време на парламентарния контрол – на питане от предшественика си Пламен Орешарски, сключил въпросното споразумение с управителя на БНБ Иван Искров.

Spread the love