Стотици читатели на „Вяра” поискаха да помогнат на бедния баща на 9 деца Румен от Зверино, отнели му 3 с полиция

ГЕРБ лидерът на Ивайло Константинов: За съжаление чиновниците очевидно действат, спазвайки буквата на закона, а чиновниците са несъвместими със социалната политика…

49-02-01-sistemen-bufer-11

Румен с децата си

Вълна от съчувствие заля Югозапада към съдбата на бедния баща Румен от мездренското село Зверино, който се бори до последно за запази 9-те си деца и семейството си. С полиция са му отнети две момченца и едно момиченце.

49-02-01-sistemen-bufer-14

„Запознах се със случая, много достоен човек е този баща, децата са прекрасни”, коментира лидерът на ГЕРБ Ивайло Константинов. Той е един от първите наши читатели, които реагираха веднага след като качихме статията за Румен в сайта в събота вечер.

49-02-01-0

Ивайло Константинов

„Един от основните ни акценти е: по-справедлива социална система, а това означава и индивидуален подход към всеки казус, този случай е един от многото, в които чиновниците очевидно действат, спазвайки буквата на закона, а чиновниците са несъвместими със социалната политика! Тук матрица не може да бъде употребена, трябва да бъде дадена самостоятелност индивидуално да преценява и да носи отговорност за решенията си, както например разпределяме средствата за нуждаещи се в община Дупница. И каквото трябва, пак ще направим, но в момента е кампания и няма да афишираме тази дейност“, каза Ивайло Константинов.

49-02-01-%d0%b8%d0%b2%d0%b0%d0%bd-%d1%81%d1%82%d0%be%d1%8f%d0%bd%d0%be%d0%b2

Иван Стоянов

49-02-01-%d0%b4%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d0%b5%d0%bb%d0%b0-%d0%b1%d0%be%d1%80%d0%b8%d1%81%d0%be%d0%b2%d0%b0

Даниела Борисова

49-02-01-%d0%bb%d0%b8%d0%bb%d0%b8-%d0%b3%d0%b5%d0%be%d1%80%d0%b3%d0%b8%d0%b5%d0%b2%d0%b0

Лили Георгиева

Желание да помогнат на Румен изразиха много наши читатели. Той по цял ден търси работа, децата ходят на детска и училище, работят и всякаква селска работа – бъркат бетон, копаят, пластят. Майката ги е напуснала, а той води епични битки с бедността и със социалните. Елисавета Сименова е сред многото, които искат да помогнат на клетия мъж. „Жалко за хубавите деца. А и за баща им! Човекът е достоен и отговорен, с тия средства толкова може. Защо държавата не им даде на тях парите вместо на приемно семейство? А защо да не им помагат със социален работник и кухня от социалните? Къде е общината, службите? Защо тормозят семейството. А не им помогнат с общинско жилище, работа и т.н.

Моля да се публикува адрес, за да изпрати всеки каквото може да помогне”, коментира в социалната мрежа тя. Съгражданинът й Любчо Чорбаджийски пък отбеляза:

49-02-01-%d0%b4%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d0%b5%d0%bb%d0%b0-%d0%b4%d0%b8%d0%bc%d0%b8%d1%82%d1%80%d0%be%d0%b2%d0%b0

Даниела Димитрова

49-02-01-%d0%b5%d0%bb%d0%b8%d1%81%d0%b0%d0%b2%d0%b5%d1%82%d0%b0-%d1%81%d0%b8%d0%bc%d0%b5%d0%be%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%b0

Елисавета Симеонова

„И понеже социалният работник взема немалък процент от тези пари, полагащи се за приемни родители, така ще бъде и в бъдеще. Никой не мисли тези деца как ще преживеят тази раздяла. Важно е социалният бюрократ да вземе тези пари”. Даниела Димитрова избухна: „Дават дете на приемен „родител“ и 600 лева да го гледа. Дайте тия пари на бащата, умножени по 3, с тях ще гледа всичките си 9 деца с любов и обич. Що за държава сме? Иван Стоянов пък бе още по-краен в изказването си: „М***а му и държава, омръзна ми от всичко, проклети политици, какви са тези закони, ще вземеш децата от собствените родители и ще ги дадеш на аланкулията за пари, ами вместо да помогнат на собствените родители”. Мария Роглинова бе категорична: „Идиоти да вземат на бащата децата друг да ги гледа, безсрамници дайте на бащата парите и той може да си ги гледа”, убедена е тя.„Що за простотия бе, ДЪРЖАВИЦЕ безумна!???? Ще вземеш децата от баща им, като го осъждаш, че няма подходящи условия, за да ги гледа и ще ги пратиш в приемни семейста и ще им даваш ти, ДЪРЖАВИЦЕ, по 680 лева на дете?!?!?!?! Що за безумие????? Защо тези пари не се дават на бащата??? Защо, когато един родител иска да си гледа децата, не му се помага? Нямам думи от тая простащина! И после защо всички бягат и защо всички мрънкат, че трудно се гледат деца! ИЗРОДИ!!!!!!”, изригна и благоевградчанката Елина. Румен води епични битки с бедността и със социалните, а полицаи го проснали на пода, за да му отнемат най-малките. „Не убивайте тате!“ – плачели всички в един глас… Румен разполага с кратки срокове, за да подобри условията на живот в полусъборената къща. Всъщност три от децата вече са далеч от дома.

„Дойдоха в петък, 13-и януара, в 19 часа. Навън беше много студено. От „Закрила на детето” дойдоха с полиция. Децата започнаха да плачат. Единият полицай ме дръпна и ме събори на земята, започнахме да се борим, все едно арестуват някой виден престъпник. Аз не съм престъпник! Накрая извлякоха децата като кучета, едното беше само по гащички”, разказа Румен пред Нова телевизия. „Когато излизаше от стаята, 3-годишният ми син викаше на полицаите: не убивайте татко”, добави многодетният татко. „Единият от синовете ми имаше рожден ден, правеше 17 години. Удариха едното момченце през ръцете, когато посегна да си вземе бонбон от масата. Не мога да проумея защо нещата се случиха по този начин”, добави Румен. От една година Румен е разведен. Жена му изоставила децата по най-лошия начин. „Тя се скри. Остави най-малките на майка ми. Казала й, че отива да попълни някаква декларация при социалните в Мездра, но така и не се върна. По-късно пред тях съобщила, че се отказва от всичките си деца. Доколкото зная, сега е в Мездра с някакъв ром, не е изключено да е по някоя от магистралите. Ако е така, това е много лошо, защото е срам за децата”, каза още Румен. Той не упреква съпругата си за избора, който е направила, но едно от момчетата й е сърдито. Две от децата са пълнолетни. Останалите седем гледа с помощ от държавата в размер на малко повече от 500 лева месечно. Версията на социалната служба за случилото се във фаталния петък обаче е съвсем друга. Оттам са категорични, че не са прилагали показност. По думите им Румен имал суицидни мисли. „Казваше, че ако някой му вземе децата, ще посегне на живота си. Затова поискахме съдействие от полицията”, обясняват от службата в Мездра. До извеждането на най-малките дечица от дома на Румен се стигнало, защото семейството нямало средства, а хлапетата ходели гладни и боси. Децата на Румен обаче твърдят, че никога не са били гладни. А децата също потвърдиха, обичат го всеотдайно, били ги за майка им. Когато подобри хигиенно-битовите условия, когато подсигури храна за децата, те ще му бъдат върнати”, уверяват социалните. Всеки, който иска да се свърже за помощ с Румен, може да го направи на телефоните на кметство Зверино 09122 2218 и 0887 584285, както и да пише на имейл адрес там: kmetstvo_zverino@abv.bg. Телфонът за връзка с кмета на Мездра Генади Събков е 0910 92116.

 

 

 

 

 

 

 

 

Spread the love