Кандидат-депутатът от РБ Вельо Илиев със 100 седесари ядоха и пиха в Благоевград за сметка на бизнесмена Петър Байкушев

Filed under: Благоевград,Петрич |

След почерпка със задушено пилешко и торта екскметът на Петрич се раздаде и на сцената, обра овациите с изпълнение на „Назад, назад, моме Калино”

51-01-81-33333333333333-copy

В. Илиев (по средата) със своите съпартийци по време на купона

 Екскметът на Петрич Вельо Илиев събра над 100 души активисти на СДС на предизборна почерпка. Оказа се обаче, че яката група пила и яла на корем за сметка на председателя на Камарата на строителите в България Петър Байкушев. Синът на Байкушев – Димитър, лично долетял в благоевградското заведение „Дрийм”, за да осребри масрафа по изядените от купонджиите шопски салати, гарнирани със задушено пилешко със зеленчуци. За десерт пък всички се облажили с парче торта „Бачиново”. Екскметът и симпатизантите му вдигали наздравици с червено вино, издадоха източници на „Вяра”.

51-01-81-22222222222222-copy

В. Илиев поздрави всички купонджии  с песента „Назад, назад, моме Калино”.

Явно ентусиазиран от номинацията си за депутат от листата на Реформаторския блок, Вельо Илиев се веселил от сърце. В разгара на купона екскметът грабнал микрофона и запял „Назад, назад, моме Калино”. За изпълнението си бил възнаграден с бурни аплодисменти и овации на старите си приятели от СДС, сред които благоевградския адвокат Давид Сукалински, Иван Петков и Стоил Драганов и др. Тържеството продължило на макс до малките часове на нощта с много песни и хора.

Свидетели на веселбата се обадиха в редакцията още същата вечер и съобщиха, че Вельо Илиев си тръгнал от купона, без да уреди сметката.

Репортер на „Вяра” отиде на място в заведението, за да провери вярно ли е това. Управителят на ресторанта не беше на място, но сервитьорът Краси обясни, че не е имало проблеми със сметката.

”В действителност групата беше при нас, още същата вечер сметката плати синът на бизнесмена Петър Байкушев – Митко. Нямам представа каква е уговорка между тях”, каза той и отказа да съобщи точната сума.

51-01-81-1111111111111-copy

Групата похапна шопска салата и задушено пилешко със зеленчуци.

Припомняме, че Байкушев е собственик на строителната фирма „Молитстрой-Чорбаджийски и Байкушев”.

В Благоевград е обществена тайна, че политическата кариера на строителния предприемач Байкушев е доста пъстра. Дългият му политвъзход започва със старт в СДС в първите години на прехода, благодарение на което е общински съветник от ОДС. После сините слизат от сцената и строителният предприемач прави крачка встрани. През 2011 г. обаче той достига върха на политическата си кариера като кандидат за кмет на Благоевград от Земеделски съюз „Александър Стамболийски“. По това време начинанията му нямат успех, но 2 години по-късно той излиза на парламентарния вот като човека на Чомбе в Благоевград и кандидат-депутат от листата на партия ГОРД.

И там обаче не му провървя – уж щял да бъде трети, а в окончателния вариант на листата името му отива на пета позиция, в резултат на което Байкушев не ще и да чуе за Чомбе и отива в БАСТА. Новата партия обаче няма успех. По-късно намира пристан в новосъздадения Реформаторски блок.

Името на Байкушев се завъртя и покрай гигантската финансова санкция в размер на 699 462 лв., която бе наложена на община Благоевград от Министерството на околната среда и водите през 2013 г. заради нарушения, допуснати при реализиране на проекта „Реконструкция и модернизация на водоснабдителната и канализационната мрежа в кварталите „Струмско”, „Грамада” и „Баларбаши” през мандата на кмета тогава Костадин Паскалев.

Глобата е заради нарушения в провеждането на обществената поръчка, с която е избрана за изпълнител на обекта фирмата на Байкушев.

Не по-малко скандален е и самият Вельо Илиев. Както многократно сме писали, срещу екскмета на южната община има внесен обвинителен акт с обем от 1700 страници. Илиев и Младен Пильоков – бивш главен счетоводител, са обвинени в неизпълнение на служебните си задължения, от които настъпили значителни вредни последици, и в умишлена безстопанственост, съобщиха в разгара на скандала от пресцентъра на Апелативна прокуратура-София. В хода на досъдебното производство, ръководено от ОП-Благоевград, са разпитани 61 свидетели, назначена и изготвена техническа експертиза на представените документи. Материалите по делото са събрани в 81 тома, 45 от които са документи. Тези действия на Илиев и Пильоков облагодетелствали фирмата „Фарма Петра“ ЕАД – Петрич с 926 281.91 лв. без ДДС за сметка на община Петрич.

Според обвинението Младен Пильоков не създал организация за законосъобразното управление и разходване на делегираните в общинския бюджет държавни целеви средства за лекарствени продукти, предписвани и отпускани на ветераните от войните и за заплащане на лекарствени продукти на военноинвалидите и военнопострадалите.

В нарушение на изискванията обвиняемият Пильоков съставил платежни нареждания и разходен касов ордер за изплащане на суми по фактури на „Фарма Петра“ ЕАД – гр. Петрич, без да изиска от въпросната фирма опис на рецептите със стойност, без да извърши проверка относно съответствието между стойността на представените рецепти и стойността, посочена в съответната фактура. Също така той не извършил проверка относно наличието на всички необходими реквизити, а именно: имената и личния регистрационен номер на лекаря/стоматолога, който издава рецептата, или регистрационния номер на лечебното заведение, в което той работи; наименование на общината, която изплаща рецептата; номера на документа, удостоверяващ правоимащия; подпис на правоимащия. В резултат на това за община Петрич настъпили значителни щети в особено големи размери – 1 117 697,81 лв., като случаят е особено тежък.

Не успяхме да се свържем по телефона с Петър Байкушев, за да разберем какво го свързва с Вельо Илиев, за да му плаща предизборните събирания. Байкушев запазва правото си на коментар по темета.

 

Spread the love