Филип Кирев: Ще предложим постъпленията от данъци да се разделят между държавата и общината

Filed under: Долна баня,Ихтиман,Самоков |

Кандидатите за депутати от „Реформаторски блок – Глас народен“ обсъдиха проблемите на региона с гражданите на Златица

52-03-02-6
В програмата на коалиция „Реформаторски блок – Глас народен“ ясно е формулирана целта бъдещият парламент да промени законодателството така, че градове като Златица да получават значителна част от данъците, които големите фирми плащат в държавния бюджет, а работят в местната община. При толкова големи медодобивни предприятия в региона – всичките в списъка на големите данъкоплатци – не е естествено общините в Средногорието постоянно да се задъхват с ограничените си бюджети. Това каза водачът на листата на коалиция „Реформаторски блок – Глас народен“ Филип Кирев, който се срещна с гражданите на Златица заедно с други кандидати на коалицията в 26-и многомандатен избирателен район.
„В програмата ни има и други мерки, които са насочени пряко в подкрепа на малкия и среден бизнес – като например намаляване на ставката на ДДС от 20 на 18 процента. По този начин в населението ще остане около 1 милиард лева, а това ще повиши както покупателната способност на хората, така и жизнения им стандарт като цяло“, добави той.
Подобряването на жизнения стандарт на българите в сред основните цели, залегнали в програмата на коалицията, както и мерките в помощ на малкия и среден бизнес. Сред основните промени, които реформаторите предлагат, са намаляване на данъчната тежест, като най-голямата промяна да е в Закона за ДДС. Според експертите на коалицията, освен че ставката на данъка трябва да падне с 2%, прагът за регистрация на фирмите по ДДС трябва да се вдигне от сегашните 50 хил. лв. на поне 100 хил. лв. Това ще облекчи работата на малките фирми в първия етап на съществуването им. „Важен елемент, който веднага води до съживяване на общините, са проектите, изпълнени по програма „Иновации и конкурентоспособност“. Но от опита, който натрупахме в последните две години, разбрахме, че на общините трябва да се помага, за да се подобри качеството на предлаганите от тях проекти. Иначе тази програма разпределя бюджет от повече от 3 милиарда лева. Влязат ли в общини като Златица, Пирдоп, Самоков, Своге, Костинброд, ефект ще се усети веднага“, каза Филип Кирев.

*Купуването и продаването на гласове е престъпление

Spread the love