Борисов: Доган отваря врата за участие на ДПС в патриотична коалиция

Filed under: България,Свят |

Според него справянето с мигрантската заплаха от Турция минава през дипломация, каквато самият той прилагал

176-09-01 Бойко Борисов

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган отваря врата за следизборна коалиция с партиите с демократична насоченост на базата на запазване на България от турска „интервенция“, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в коментар за снощното послание на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Доган се кълне в Левски и патриотизма и посочва като заплаха предстоящия референдум в Турция за засилване на правомощията на президента Реджеп Ердоган – „референдум за преобразуване на Кемалистка Република Турция в Султанат“, по думите на Доган.

След горчивия съвместен управленски опит на БСП с ДПС и клеймото „Пеевски“, към момента нито една от големите партии не е склонна на официална коалиция с партията на Доган. Това обаче може да се промени, ако партиите решат, че избавлението от заплахите на Ердоган да пусне бежанците е добре ДПС отново да влезе в управлението през „парадния вход“, а не както досега да дърпа конците задкулисно с активната подкрепа на контролираните от Пеевски медии, прокуратурата и хората си в различни държавни институции.

„За всички е видно, че Турция се опитва да налага дневния ред и да държи един тон – не само на България, но и на цяла Европа и големите европейски държави, който в никакъв случай не е тонът, който наричаме европейски“, коментира в петък Борисов. „Да се обвинява Европа във фашизъм и да се говори за едностранно нарушаване на споразумение, да се плаши Европа… В това отношение България би изпитала най-голям страх с бежански потоци и мигрантски потоци. Колкото и да е охраняема границата, като дойдат на оградата десетки хиляди жени, деца и мъже – какво ще се направи“, попита риторично Борисов и заключи, че проблемът е много сериозен.

„Доган го хваща това като реална опасност. Между редовете какво ни казва?“, запита Борисов и даде следния отговор: „Първо, ДПС в мое лице е патриотична формация, която ако стане такъв проблем българските турци, които са членове на ДПС, ще застанат на позиция срещу подобна политика. В това отношение ние сме също патриоти”.

„Доган отваря врата за следизборна коалиция с партиите, които имат патриотична насоченост, имат вече една база – запазване на България от подобна интервенция. Сближаване на позициите с много от партиите, които мислят като тях. Не искам да си мисля, че това е към патриотите или към БСП само, но във всички случаи, когато се води спорът между български мюсюлмани, дали са от ДОСТ или от ДПС, винаги е по-различно, отколкото между християни и мюсюлмани. Така че това е важно да се отбележи“, продължи с разсъжденията Борисов.

„Ние от ГЕРБ имаме друга тактика и за радост десетки хиляди български мюсюлмани се вляха в нашата партия. Имаме министри, депутати, кметове, общински съветници, огромни структури, в които членуват български мюсюлмани. Считам, че това е редно и всички други партии да се стремят към това”, каза лидерът на ГЕРБ.

Според него необходима е дипломация: „Ние докато управлявахме, отчитайки, че това е една 70-80-милионна държава, с мощна икономика, с огромна армия, която е на нашата граница – Холандия е далече, Германия е далече – ние сме на границата и като съседни ние сме длъжни да търсим и да намираме подходящи дипломатически начини да поддържаме нормални отношение. Какво правех аз, отивам в Истанбул, говоря с президента Ердоган, премиера, външния министър и от там директно кацам в Берлин – говоря с канцлера Меркел, с австрийския канцлер. Резултатът от това – вицепрезидентът на САЩ отиде в Турция, Могерини отиде в Турция и председателят на Европейския парламент по това време Мартин Шулц отиде в Турция. И напрежението падна. То беше точно такова, каквото е и сега, че ще се разваля споразумението, залива се с мигранти”, заяви Борисов.

Необходима е дипломация – умерена, но с твърд тон и мисля, че резултатите до момента за България са добри. При нас нямаме проблема като в Гърция и Македония. Така трябва и да се продължи. Твърдо, но дипломатично, заключи Бойко Борисов.

Spread the love