Главният прокурор С. Цацаров се захваща с неплатените заплати на шивачките от „Абонданца“ в Дупница и шефа Л. Каприоти

Filed under: Дупница |

Италианецът за пореден път пропусна срока за плащане на забавените заплати в размер на 250 000 лв., работници: На никого не вярваме вече, губим надежда, чудим се има ли закони в тази страна

01-10-76

Проблемът с неплатените заплати на шивачките от обувния цех „Абонданца“ в гр. Дупница стигна до главния прокурор Сотир Цацаров, след като шефът Луиджино Каприоти за пореден път не се разплати с работниците си. На 17 февруари Каприоти склони и в присъствието на националния омбудсман Мая Манолова сложи параф под споразумение с работниците на „Абонданца“ да им бъдат изплатени забавените заплати и обезщетения на четири транша, като първият от тях трябваше да е на 10 март. Става въпрос за около 250 000 лева, които включват и дължимите осигуровки.

01-10-53

След като това не се случи, Манолова е сезирала освен главния прокурор и НОИ, НАП, както и Главната инспекция по труда с искане за своевременното преустановяване и отстраняване на нарушенията на работодателя, който е италиански гражданин.

На 15 март Луиджино Каприоти се оправда с факта, че собственикът на фирмата пристига на 16 март (четвъртък) и тогава ще бъдат изплатени парите от първия транш. До 17.30 часа вчера това не се случи.

Работниците от фирмата вече са отчаяни и не вярват на никого. „Като лисицата с опашката Мая Манолова се прави на позитивен герой. Искаме просто да ни се дадат парите, които сме изработили с честен труд. Омръзна ни да работим като роби и да тънем в мизерия. Вече губим надежда, че ще си вземем парите. На никого не вярваме. Дано се намесят повече институции и да принудят Каприоти да ни палати изработеното, че да усетим, че я има още тази държава, че има изобщо някакви закони”, проплакаха жените.

Те остават в стачна готовност. Инспекцията по труда в Кюстендил е постановила 14 акта и 30 предписания за нарушения на трудовото законодателство в италианските обувни цехове, управлявани от Луиджи Каприоти.

 

Spread the love