Съдят 24-годишния Мартин Мартинов за умишлен палеж на 2 дка овошки в Коркина

Filed under: Бобов дол,Дупница,Кюстендил |

 

Най-потърпевши са стопаните Кирил Велиновски и Дафина Велиновска, както и Асен Велков, пожарът целял да разчисти терен за паша

 Кметът Любен Лазаров: Едва спасихме Велиновската махала, огънят бушуваше между къщите

57-01-09-%d0%bb%d1%8e%d0%b1%d0%b5%d0%bd-%d0%bb%d0%b0%d0%b7%d0%b0%d1%80%d0%be%d0%b2

Любен Лазаров

Мартин Мартинов от бобовдолското село Коркина се изправя на подсъдимата скамейка за причиняването на умишлен пожар. 24-годишният мъж е установен от полицията в Бобов дол като основен извършител на палежа, унищожил 2 декара овощна градина в землището на Коркина на 18 март, съобщиха от Областната дирекция на МВР-Кюстендил. Срещу причинителя на пожара е започнато досъдебно производство.

Стана ясно, че подпалвачите са животновъди от ромски произход, преселници от Кюстендил. Живеят в Коркина от 2 г., след като си купили къща в селото.

„Синовете на Мартин Мартинов, единият от които се казва Крум Мартинов, бяха разпитвани от полицаите и пожарникарите и признаха, че са извършили палежа. Има и свидетел – Васил Аничин. Запалили са овошките в местността Подголък, за да ползват терена като пасище. Обгорели са насаждения с череши и лешници, частна собственост. Черешите са на няколко души, най-потърпевши са Кирил Велиновски и Дафина Велиновска, както и Асен Велков. Лешниците са на Асен Велков”, обясни кметът на Коркина Любен Лазаров. Управникът на бобовдолското село допълни: „Мартин Мартинов и близките му се преселиха от Кюстендил в Коркина преди 2 г. Купиха си къща в селото и гледат животни – крави, овце и свине. Досега не са имали лоши прояви, бях ги предупредил и бяха мирни и тихи. Сега обаче почнаха да се отпускат и да правят погроми – незаконно режат дърва в гората, а сега запалиха овошките на хората. Имаше опасност да изгори цялата Велиновска махала, огънят беше между къщите. Тичал съм като луд, наравно с пожарникарите, заедно с децата ми, за да угасим пожара”. Санкцията за палеж е между 2000 и 10 000 лева. „Според мен виновниците трябва да понесат най-сурови наказания. Не може безнаказано да се посяга на чужди имоти”, категоричен е Лазаров.

Spread the love