Николай Бошкилов от Благовград на косъм да се раздели с депутатстването, методът на Хеър-Ниймайер го пощади в последния момент

Filed under: Благоевград |

Решават съдбата на „прегрешилата” с 2500 преференции Гергана Янчева на партийно събрание

198-01-01 Николай Бошкилов

Николай Бошкилов

Депутатският стол на лидера на БСП в Пиринско Николай Божкилов се разклати след метода на Хеър-Ниймайер, по който се броят гласовете и следователно мандатите за влизане в Народното събрание.

Тази система застраши третия мандат на БСП в Благоевград. Резултатът от получените гласове бил 2.83 точки, което е непълни три мандата.

Сигурни бяха водачът на листата Тома Томов и Богдан Боцев от Гоце Делчев, който срази съпартийците си с 6 000 преференциални гласа. Както „Вяра” писа пък, Гергана Янчева удари десетката, събирайки  2500 преференциални гласа. Тя събра само 70 гласа по-малко преференции от лидера Николай Бошкилов и предизвика гнева на съпартийците си.

Сега партийният актив умува да поиска оставката й и ако тя не си я даде, да снемат доверието си от нея.

Вчера след обед Централната избирателна комисия публикува на сайта си разпределението на мандатите в Пиринско. От общо 11 мандата 5 са за ГЕРБ, депутати са Даниела Савеклиева, Стефан Апостолов, Ал. Манолев, Ал. Мацурев и Георги Динев.

3 са мандатите за БСП, независимо че изборният им резултат не им гарантира 3 пълни мантата, системата е подпомогнала БСП – Благоевград и така депутатите са 3-ма – Тома Томов, Богдан Боцев и Николай Бошкилов.

2 са мандатите за ДПС –  Елхан Кълков и Сабрие Сапунджиева, 1 – за „Обединени патриоти”. Атанас Стоянов от патриотите е депутат за пореден път. „Воля” няма депутати, излъчени от Благоевград.  Подредбата остава такава, ако водачът на ДПС Д. Пеевски влезе от Пазарджишка област, а Цв. Цветанов от ГЕРБ стане депутат от Велико Търново.

Методът на Хеаър-Ниймайер на принципа на най-големия остатък често се противопоставя на метода на най-високата средна стойност (известен още като метод на Д`Онт).

Методът на най-големия остатък е благоприятен за малките партии (политически плурализъм), докато методът на [Д’Онт (d’Hondt)] дава повече мандати на големите партии (стабилност на управляващото мнозинство).

През 2014 година методът „Д’Онт” беше официално заменен с метода „Хеър–Ниймайер”.

 

Spread the love