Шефът на Инспекцията по труда в Благоевград Славянка Симитчийска: Хващаме масови нарушения по санирането, работниците  бягат от нас, гоним ги по кафетата

Filed under: Благоевград |

 

63-04-03-%d1%81%d0%b8%d0%bc%d0%b8%d0%b4%d1%85%d0%b8%d0%b8%d1%81%d0%ba%d0%ba%d0%b011

Славянка Симитчийска

Масови нарушения откриват инспекторите от Инспекцията по труда на строителните обекти, които санират блоковете в Благоевград.

Много от работниците не оказват съдействие, не могат да бъдат хванати в нарушения, защото бягат и се крият по кафетата, коментира на пресконференция вчера шефът на инспекцията Славянка Симитчийска.  „Работниците бягат и отказват да попълват декларациите, които им раздаваме, за да установим дали имат сключени писмени трудови договори, какво е работното им време, заплащането“, поясни тя.
Най-честите нарушения, констатирани при тези проверки, са неизползване от страна на работниците на лични предпазни средства, както и необезопасените скелета, липсата на огради на обектите.

При 15 проверки за февруари са открити 68 нарушения. 10 акта са съставени на фирми, от тях 5 са за работници без трудови договори.

След инцидента с работника, който почина след падане от петия етаж в кв. „Ален мак”, на кюстендилската фирма „Булплан Диневи“ ООД с управител Станислав Динев са наложени 3 акта.

Както „Вяра” писа, строителят бил без трудов договор, както и скелето не било обезопасено.

 

Spread the love