Радев за бежанците: Интеграция без ясни критерии и механизми води до изолация, капсулиране и радикализъм

Filed under: България |

 

66-12-03-radevИнтеграцията на чужденци е твърде сложна и важна тема, за да се регулира с формални постановления, без да се отчита рискът за националната сигурност и за ЕС. Това каза президентът Румен Радев по време на изявление в Гербовата зала във връзка с отмененото от служебното правителство Постановление 208 за трайно заселване на бежанци в българските общини.

Изявлението си държавният глава направи на съвместна пресконференция с председателя на ЕС Доналд Туск. Радев заяви, че интеграция без ясни критерии и механизми води до изолация, капсулиране и радикализъм, каквито се наблюдават в немалко европейски страни.

„Убеден съм, че лоялното членство в ЕС не означава механично копиране на регулациите, а вземане на отговорни стратегически решения, които в перспектива да гарантират процеса на интеграция без заплахи за националната сигурност“, коментира той. Държавният глава бе категоричен, че България няма да повтаря грешките на онези държави, които сега плащат цената за необмислени решения в миналото.

„Преди да създаваме система за уседналост на бежанци, трябва да имаме задълбочен анализ и оценка на риска, ясни критерии за интеграция, ясни механизми за измерване на успеха на тази интеграция, за процесите на нейното протичане, да имаме единен, национален орган за координация и контрол на тези процеси, да имаме ясна представа за възможностите на нашата социална система“, обясни Румен Радев.

Преди дни правителството отмени Наредбата за условията и реда за сключване, изпълнение и прекратяване на споразумение за интеграция на чужденци. Наредбата предвиждаше общините да сключват отделни споразумения с всеки бежанец, получил право на закрила. След това общините трябва да осигурят жилище, обучение по български език, работа и здравните осигуровки. Мерките по интеграция трябваше да се финансират основно с пари от еврофондове и са осигурени. Нито една община обаче не заяви такова желание.

От своя страна Доналд Туск каза, че при допълнителни затруднения по границите Европейският съюз е готов да подкрепи България и даде България за пример за охрана на външна граница.

 

снимка

Президентът каза, че е нужен анализ и оценка на риска за бежанците.

 

Spread the love