Налагат глоба до 5000 лева на неврокопчанина Кенан  Тюмбелекчиев, агитирал за червен депутат

Filed under: Гоце Делчев |

 03-01-rik-blagoevgrad

 Решението на РИК е взето с 10 гласа „за“ и 5 „против“.

 

Глоба до 5000 лева  отнася  Кенан Размизов Тюмбелекчиев от Гоце Делчев за агитация в изборния ден. Неврокопчанинът давал указания на избиратели да гласуват с номер 10 в бюлетината и с преференция 3 за народния избраник Богдан Боцев.

Решението е взето от Районната избирателна комисия в Благоевград. Съгласно него, областният управител Валери Сарандев трябва да състави наказателно постановление и да определи размера на глобата.

Тюмбелекчиев дал обяснение пред разследващия орган и признал, че в изборния ден, в качеството си на застъпник на КП“БСП за България“ е извършил предизборна агитация.

Показвал на различни лица образец на бюлетината за гласуване в изборите за народни представители. Тази  бюлетина съдържала отбелязване в квадратчето с N:10, в лявата страна с номерата на партиите и коалициите от партии, и отбелязване в кръгче с N:3, в дясната страна с номерата на кандидатите от кандидатската листа.

Районна прокуратура Гоце Делчев счете, че досъдебно наказателно производство не следва да се образува, тъй като не са налице данни за осъществен състав на престъпление или друго от общ характер.

Преписката е изпратена в Районната избирателна комисия в Благоевград.

РИК установи, че Тюмбелекчиев е извършил предизборна агитация пред секционни помещения на изборни секции . Съгласно разпоредбите на кодекса,  това се наказва с глоба в размер от 2000 до 5000 лв.

Spread the love