Бараковци протестираха на Лазаров ден срещу строителството на фабрика за пелети на метри от къщите им, Методи Панайотов: Замърсяването е опасно за здравето, хората ще са принудени да напуснат къщите си

barakovo-protest-1

Десетки жители на село Бараково излязоха на протест навръх Лазаров ден срещу решението да се строи фабрика за пелети на метри от къщите им. В празничния ден с автомобили и надути клаксони, бараковци изразиха своя протест, срещу намерението на бизнесмена Николай Стоянов да започне производство на пелети и изгради цех, който да бълва отрови в населеното място. Придружени от полиция, протестиращите минаха по улиците на Бараково, за да изразят недоволството си.

Преподавателят в Художествената академия научил случайно, че тези дни община Кочериново е дала строителна линия на благоевградската фирма „Нирасет“ ООД да започне градежа на предприятието. „Не сме съгласни да има фабрика за пелети на 48 метра от къщите и ягодовите градини, защото шумът и праховото замърсяване на въздуха са най-рисковите фактори за здравето на хората и за природата”, категоричен е Методи Панайотов. Преди 5 години той води съдебна битка срещу фабриката за брикети и пелети, която трябвало да бъде построена на мястото, където се намира подстанцията на бившия Книжно-мукавен завод.

barakovo-protest-2-copy

Тогава след протест и водени дела срещу фабриката от жителите на селото собственикът на сградата Стоян Стоянов бил принуден да махне от производството на фабриката брикетите. Като председател на сдружение „Защита на Рилското корито“ Методи Панайотов атакува в Административен съд решение на директора на РИОСВ – Благоевград, с което инвестиционното предложение на фирма „Стренидом-2007” ЕООД на Стоян Стоянов е одобрено, без да се налага ОВОС, въпреки че бъдещото предприятие се намира в Натура 2000 и защитена зона „Кочериново“ и има вероятност да окаже отрицателен ефект върху местообитанието на птиците. Този се обитава от ливадния дърдавец, от щъркела, тук расте и червената върба. С този мотив Методи Панайотов завежда делото по Закона за опазване на околната среда и го печели в Административен съд – Благоевград и във ВАС.

metodi-panayotov-4

Методи Панайотов

След временно затишие Стоян Стоянов прехвърля бизнеса на сина си Николай, който чрез своята фирма „Нирасет“ ООД прави предложение до общината за промяна на предназначението на имота в Бараково за строеж на предприятие за производство, но само за пелети, като брикетите отпадат. Съдът в Благоевград и Върховния административен съд на базата на това, че пелетите не са в забранения списък от материали, които тровят много въздуха, са взели впоследствие решение, че предприятието може да функционира. Фирмата получава картбланш от община Кочериново. Методи Панайотов обаче научава и отново завежда дело, което губи, тъй като предприятията за пелети не са в забранителния списък. Той посочва, че законът е от 1996 г., т.е. повече от 20 години не е актуализиран и съобразен с новите реалности като Натура 2000, в който попада общината.

Въпреки, че фабриката е в покрайнините на селото, Методи смята, че все пак е твърде близо до къщите на хората. Той е сигурен, че ако отвори врати, жителите на квартала ще са принудени да напуснат къщите си. Тук живеят доста млади семейства с деца, замърсяванията от това производство ще ги изгонят, смята Методи. И допълва, че опасните за здравето прахови частици, отделящи се при производството на пелети само за 24 часа се разнасят по въздуха на 48 км. Методи посочи още, че бизнесменът е обещал 30 работни места. По негови проучвания обаче подобен род бизнес използва не повече от 6-7 работници. Така че вредите от това производство ще са далеч по-големи от ползите. Затова и битката продължава. Направена е подписка за момента с около 60 човека, която веднага ще бъде внесена в РИОСВ, Регионална здравна инспекция, Басейнова дирекция и Община Кочериново, за да се преразгледа решението на съда в Благоевград и се спаси Бараково от опасните замърсявания.

Spread the love