С велопоход откриха дългоочакваната велоалея в Перник, кметът Вяра Церовска обеща лично да изпробва придобивката

Filed under: Перник,Спорт |

07-01-img_5101 07-01-img_5096 07-01-5091

Обещаната велоалея от кмета на Община Перник Вяра Церовска вече е факт. В петък любителите на колелата откриха трасето с велопоход.

„Щастлива съм, че приключиха последните строителни дейности по велоалеята, защото това беше един дългоочакван проект. Започнахме я от самото начало и мисля, че се харесва на перничани, защото вече я ползват”, сподели градоначалникът пред велосипедистите и допълни, че общинското ръководство винаги е отворено към техните въпроси.

Вяра Церовска сподели, че и тя е фен на колоездането и има колело, с което скоро ще спринтира. Кметът посочи още, че ако перничани проявят интерес за велосипеди под наем, общинската администрация ще съдейства за предоставянето на такъв вид услуга.

Велосипедистите, които взеха участие във велопохода, благодариха на местната власт и не скриха радостта си, че са много щастливи, когато виждат цели семейства по трасето.

„Поставеният светофар при магазин „Кауфланд” е много удобен. Дано си опазим, това което е направено, защото видяхме, че има изкъртени колчета, може би трябва да се постави на някои места видеонаблюдение, за да се хванат вандалите”, сподели Мони Манолов от колездачите. Той разкри, че през миналата година е преминал 6 500 км. с велосипеда си.

Припомня ме, че велоалея е с обща дължина 6 246,77м., а стойността на изграждането й е в размер на 646 965,29лв. без ДДС.

Трасето започва от площад „Кракра“, по ул. „Стримон“ ,ул. „Бродо“, кв. „Ив.Пашов“, успоредно на вътрешноградската магистрала и р. Струма, минава покрай разклона за „Тева“ , пресича кръстовището за кв. „Мошино“ до Ленински проспект, Езиковата гимназия и стига до парка пред кметство „Изток“.

Велоалеята е комбинирана двупосочна за велосипедисти и пешеходци. Конструкцията й е от плътен асфалтобетон тип „А“ с дебелина 5 см., бетонови павета 20/10/8 и основа от трошен камък 20 см.

В рамките на проекта по маршрута на велоалеята са поставени ограждения , подменени са старите автобусни спирки и е направена пътна маркировка. Поставени са и два светофара за велосипедистите при магазин „Кауфланд“ в центъра на ул. „Георги С. Раковски“. Фирмата изпълнител на обекта е “Тони Тодоров“ ООД и нейния собственик присъства на откриването.

 

Spread the love