Пътен полицай на всеки завой до Рилския манастир по празниците

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Добромир Добрев

Пътни полицаи на всеки завой до Рилския манастир ще контролират трафика по празниците, информира заместник-началникът на Пътна полиция при ОДМВР – Кюстендил Добромир Добрев. „Наясно сме, че там заради мантинелите пътят е стеснен, но ние ще се стремим да насочваме автомобили да паркират в района на поляните до Рилския манастир. Ако има срутване на камъни, ние самите можем да го почистим с наличния състав, в случай че се затрудним ще търсим съдействие“, коментира още Добрев.

Заради очаквания наплив ще се командироват пътни полицаи до Светата обител. „Предвиждаме още мотоциклетисти да контролират движението по главните пътища, а също и по автомагистралата. Случват се задръствания, а мотористите ще могат да минат лесно през колоните и да регулират пътното движение“, обясни пътният полицай.

Две специализирани полицейски операции  ще стартират за Великден, които ще осигурят обществения ред. При акция „Алкохол и неправоспособни водачи“ се предвижда засилено полицейско присъствие около питейните заведения, както и в малките населени места. При акция „Скорост“ в първия и последния ден на празниците ще бъде ограничено движението на тежкотоварни автомобили над 12 тона.

„Това е и рутинна мярка, обявена със заповед на директора на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“.  Ще бъдат ангажирани всички служители на Пътна полиция, както и свободните от ОДМВР. Ще има дежурства в петък, събота и неделя, както и през нощта“, информира заместник-началникът на сектор „Пътна полиция“ при ОДМВР – Кюстендил Добромир Добрев.

Статистиката показва, че от началото на годината в Кюстендилска област са регистрирани 98 ПТП, които са с 23 по-малко в сравнение на същия период на миналата година. Тенденцията обаче остава тревожна, тъй като въпреки занижения брой катастрофи, убитите са повече – петима, а тежко ранените са 24.  „Като причина за по-тежкия пътен травматизъм не можем да пренебрегнем и усложнената зимна обстановка. Освен нашият контрол по пътищата, трябва да се акцентира и върху обучението на водачите“, обясни още Добромир Добрев.

Spread the love