ЕС с нова директива: Пътните такси за автомобилите да са според количеството отделен въглероден диоксид

Filed under: Бизнес |

es-taxi

Всички превозни средства да плащат по-високи пътни такси при по-голямо количество отделен въглероден диоксид, предлага Европейската комисия. Така ЕК се стреми да намали въглеродния отпечатък от автомобилния транспорт, съобщава „Стандарт“, позовавайки се на Reuters. Предложението, което все още не е окончателно оформено, за първи път ще определи общоевропейски принципи за пътните такси за автомобилите, включително таксата, която шофьорите трябва да плащат в зависимост от пропътуваната дистанция, посочват източниците на Ройтерс. Според един от тях предложението предвижда по-замърсяващите коли да плащат по-висока такса.

Системите, при които се плаща пътна такса за време – винетките, ще трябва постепенно да бъдат прекратени, посочва Ройтерс. Превозвачите са против спирането на винетките, тъй като те са по-изгодният за тях вариант.

Макар да се въздържа от това да изисква правителствата да инвестират приходите от пътните такси в пътна инфраструктура, комисията планира да въведе изискване за публична финансова отчетност за това къде отиват средствата. Очаква се предложенията да бъдат публикувани на 31 май, след което ще трябва да бъдат одобрени от Европейския парламент и държавите членки.

Spread the love