Борисов прие мандата с думите: Служа на Република България

Filed under: България,Новини |

s-prezident

Президентът стисна ръцете на Бойко Борисов и Цветан Цветанов

Президентът Румен Радев връчи мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател Бойко Борисов, излъчен от най-голямата партия в НС – ГЕРБ . Според конституцията кандидатът за премиер има 7-дневен срок, в който да предложи структура и състав на Министерския съвет.

След като връчи мандата на Борисов, държавният глава изрази надежда ГЕРБ и коалиционните им партньори да излъчат убедителни кандидатури за министри.

„Вярвам, че ще отговорите с вашата управленска програма на най-насъщните очаквания на българите – сигурност, доходи справедливост, законност. Убеден съм, опитът ви в миналото ще бъде ваш добър съветник”, каза още Радев и му пожела успех.

„Служа на Република България“, отговори Борисов.

След официалната церемония лидерът на ГЕРБ даде брифинг пред медиите и заяви:

„Опитали сме се да изчистим всички детайли в коалиционното споразумение, които да гарантират стабилно управление. Имаме 7 дни да го изпълним със съдържание от кадри – експерти политици, да има баланс в него. И най-вече – днес или утре ще отворим темата – не като министерства, а като екипи да сработят хората, които ще заемат министерски, зам.-министерски постове, вицепремиери. Ако може да ги определим като клъстъри”. По думите му всички членове на кабинета трябва да бъдат така подбрани, че да се сработват добре като екип.

„Много е важно вътрешен министър, здравен министър, социален министър да работят заедно, за да може това, което сме описали двете партии в програмата си, да се реализира”, обясни лидерът на ГЕРБ.

В отговор на въпрос дали ще бавят до първите дни на месец май имената на министрите или вече могат да го обявят, Борисов каза:

„Имена мога да напиша днес на един лист, имам ги в главата си, сигурно и Обединените патриоти, и да ги представим. Но това не е сериозно. Вече имам достатъчно опит и знам, че ако не се подредят така, че да работят в екип, се получават отделни министерства”.

Бъдещият премиер подчерта, че целта им е правителството да бъде така конструирано, че да веднага да дава резултати, а не да направят нещо „не добро“.

„Когато се прави нещо съвместно, следваме европейския принцип – докато всичко не се договори, нищо не е договорено”, подчерта той.

По-рано в парламента беше подписано коалиционното споразумение между ГЕРБ и „Обединени патриоти“ за съвместно управление. Партньорите в бъдещото правителство са се договорили да имат политически съвет от 6-ма души, който да взема общи решения с консенсус.

Spread the love