Резил! Съдът убари през пръстите кмета на Петрич Димитър Бръчков и съпартийците му от ГЕРБ Александър Василев и Владимир Зачки, опитали да лапнат милионите от санирането в Петрич, организирали конкурсите по братски, местните: Бойко Борисов да ги изхвърли от кметството!

ГЕРБ не е ООД, нито камора, не може кмет и чиновниците да наливат пари само на приятели и обръчите им от фирми, категоричен е Константин Костадинов
141-03-02 Димитър-БръчковСъстав на Върховен административен съд – София удари през пръстите кметът на Петрич Димитър Бръчков и приятелския му обръч от фирми наредени чрез нагласени конкурси да прибират милиони левове от санирането. Кметската управа барабар със съветниците Александър Василев и Владимир Заечки, които уж щяха да са по- различни от предшественика им Вельо Илиев, го ударили яко през просото и си делят по братски обществените поръчки в южната община, за което вестник ВЯРА първи информира. Съдът остави в сила решението на Комисията за защита на конкуренцията, с което тя отмени като незаконосъобразно по три обособени позиции решението на кмета на Петрич Димитър Бръчков за класиране на фирмите на съветниците, опитали да лапнат санирането на блокове. Те участвали в процедурата за избор на изпълнители на санирането на блокове в града. 183-12-01-Бойко-Борисов1
„Редно е Бойко Борисов и екипът му да поиска отстраняването на кмета и съветниците, това е явен конфликт на интереси, съветници нямат право да участват в обществени поръчки , не е морално и да са подизпълнители, не за това ги пратихме в общината, ГЕРБ не е ООД, нито  камора, не може да се дава хляб само на приятели и обръчите им от фирми, нали за това свалихме Вельо Илиев“, звъняха на редакционните телефони Иван Димитров, Венцислав Савеклиев и др.
„Истина е, че не са много фирмите, които могат да осъществят тази не лека задача по санирането, но фирмите на съветниците не са единствените, а а и тези съветници само да бяха, то всички почти са на хранилка в общината, но не може да нямат чувство за мярка и да газят закона. Само те трябва да живеят, а избирателите да хващат гората или чужбина, такава ли е политиката в Петрич. Нека да напуснат съвета и да си участват в обществени пръчки, та да видим тогава дали ще спечелят, нека се борят като безпартийни, нека поживеят извън чадър на партията и да видим дали няма да умрат от глад“, настояват десетки техни съграждани сред които Константин Костадинов, Пламен Димитров и др.92-01-02 -Вельо Илиев и Димитър Бръчков
Каква е разликата между бившия кмет Вельо Илиев и наследника му на поста, Димитър Бръчков се питат жителите на Петрич.
Става дума за обособена позиция № 6, отнасяща се до блок 4, блок 4 „А”, блок 5, вход „А” и „Б”, и блок 6 в жк „Самуил”; и позиция № 3, включваща блок 14, вход „А” и „Б”, в жк „Изток”. Оставеното в сила решение на КЗК от 15.12.2016 година върна преписката по позиции №3 и №6 на етап разглеждане и оценка на техническите предложения на участниците. Процедурата бе обжалвана пред КЗК от „Инос-1” ООД, „Никмар-6” ДЗЗД, „ПСГ” АД, и „Р-Бул” ДЗЗД. Жалбата на „Стримона строй” ЕООД по обособена позиция №4 е оставена без уважение. След постановяване на решението на КЗК община Петрич го обжалва по двете позиции пред ВАС. Решението на Върховния съд е от 20 април тази година и е окончателно. Община Петрич трябва да изплати 3620 лева, направени разноски по производството на „ПСГ” АД, 850 лева на „Р-Бул” ДЗЗД и 1700 лева на „Никмар-6” ДЗЗД. 10 фирми останаха извън класацията след обществена поръчка за възлагане на изпълнител на строително монтажните работи на блокове в един от големите комплекси на Петрич по Националната програма за енергийна ефективност. По седем обособени позиции, на принципа най-ниска цена на строително-монтажните работи класираха фирми, свързани с общински съветници. Така на първо място е класирана фирмата Александър 49 ЕООД на общинския съветник Александър Василев, получила 94, 58 точки. Извън играта останаха ИНОС -1 АД с 80 точки, НИКМАР- 6 ДЗЗД и ММ „Конструкция“ АД със 71 точки. На фирмата, регистрирана на името на общинския съветник е даден ремонта на жилищен блок 4 и „4 А в кв. „Цар Самуил“ с няколко секции. 18217304_10208767697534570_1281960768_nФирмата на Александър Василев е регистрирана през 2008 година с учредителен капитал от 5 000 лева , а в търговския регистър като основна икономическа дейност е записано строителство. Фирмата на общ един общински съветник Владимир Заечки също е обявена за победител по обособена позиция на обществената поръчка по Националната програма и отново за три блока с номера 7, 8 и 9 с по няколко входа в същия квартал на Петрич „Цар Самуил“.
zaeghki_nДружеството получава 96, 81 точки и така изпреварва при класирането Бодрост- А ДЗЗД , останало назад със 71 точки. Общата стойност на поръчка е за над 5 млн. лева по общо осем обособени позиции за „Изпълнение на Инженеринг – проектиране и изпълнение на СМР във връзка с реализацията на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради на територията на община Петрич, по обособени позиции: Обособена позиция №1:„Многофамилна жилищна сграда в гр.Петрич, ж.к.”Изток”, бл.7, вх.А и вх.Б, бл.8 и бл.10; Обособена позиция №2:„Многофамилна жилищна сграда в гр.Петрич, ж.к.”Изток”, бл.9, вх.А и вх.Б; Обособена позиция №3:„Многофамилна жилищна сграда в гр.Петрич, ж.к.”Изток”, бл.14, вх.А и вх.Б; Обособена позиция №4:„Многофамилна жилищна сграда в гр.Петрич, ж.к.”Изток”, бл.15; Обособена позиция №5:„Многофамилна жилищна сграда в гр.Петрич, ж.к.”Изток”, бл.16, вх.А и вх.Б; Обособена позиция №6:„Многофамилна жилищна сграда в гр.Петрич, ж.к.”Цар Самуил”, бл.4, бл.4А, бл.5, вх.А и вх.Б, бл.6; Обособена позиция №7:„Многофамилна жилищна сграда в гр.Петрич, ж.к.”Цар Самуил”, бл.7, вх.А и вх.Б, бл.8, бл.8А, бл.9. Простата сметка показва, че само от изпълнението на този договор, фирмите на общинските съветници, са получили по около 700 000 лева. Мотивите на Върховен административен съд са, че определената от кмета на Петрич Димитър Бръчков комисия за провеждане на конкурса за избор на изпълнители на санирането е нарушила последователността на процедурите.
Част от мотивите на Комисията за защита на конкуренцията за отмяната на решението по трите позиции бяха: липса на кратко описание на техническите предложения на участниците, направени от комисията по провеждане на процедурата в съответните протоколи. Това, според КЗК, води до съмнения за липса на публичност и прозрачност, тъй като не могат да бъдат сравнени отделните предложения. Мотивите за оценяване на участниците са изложени общо и бланкетно. В протоколите, изготвени от комисията, провела поръчката, не са посочени резултати от извършена проверка на предложенията на участниците и така не е установено дали тези предложения отговарят на изискванията, обявени от възложителя – община Петрич. КЗК установи немотивирано оценяване на участниците от страна на комисията, провела обществената поръчка. Под въпрос е и санирането на блокове 7, 7 „А“, 7 „Б“, 8 и 10 в жк „Изток“, които влизат в обособена позиция №1. За тях КЗК върна процедурата на етап разглеждане на документи. Решението на КЗК за позиция №1 не е обжалвано пред ВАС, което означава, че то трябва също да бъде изпълнено. Така под въпрос остава санирането на общо 7 блока с 11 входа в Петрич.
vlahov_nНиколай Влахов е един от основните играчи в Петрич през мандата на Вельо Илиев. Той чрез фирма „Никмар-61“ ЕООД, която се води на съпругата му Мариола Влахова, закупи 6 декара от имота на СБА в Петрич, който е с обща площ 10,6 декара. Сумата, която брои бизнес фамилията за имота, е 120 000 лева без ДДС. Административната сграда, пунктът за технически прегледи и автомивката, разположени върху останалите 4,6 декара, остават собственост на СБА. Влахов е собственик на строителната фирма „Бонима“ ЕООД, а съпругата му Мариола Влахова е собственик на „Авалон“ ЕООД. Преди 7 години Влахов закупи Минералната баня в Петрич, на която преди това беше наемател. На мястото на банята той разви комплекс „Авалон“ с виенска сладкарница, нощен клуб и ресторант. Базата на СБА в Петрич съществува от около 27 години. СБА е своеобразна ковачница на петрички управници, разкриха местните хора.
Още подробности очаквайте в печатното издание.
 
Spread the love