Д-р Силвия Стефанова и д-р В. Давидков загубиха съдебна битка срещу в. „Вяра”, съдия Кавалова: Искът е неоснователен, публикацията за глобата от РЗОК е вярна

Filed under: Долна баня |

Адв. Божкова: Няма как дружеството им „Алексия 2009” да изпита негативни емоции

209-01-10 Благойка-Божкова

Адв. Благойка Божкова

Д-р Силвия Стефанова и д-р Веселин Давидков от Дупница изгубиха съдебната битка срещу в. „Вяра”. Съдия Миглена Кавалова от Дупнишкия районен съд отхвърли като неоснователен иска им от 10 000 лева за причинени неимуществени вреди. Двамата се обидиха на „Вяра“  заради публикувана статия във връзка с решение на Административен съд – Кюстендил, потвърдил глоба на дупнишките джипита. В статията със заглавие „Темида наказа джипита от Дупница заради погрешно изписани медикаменти” се описват наложени имуществени санкции в резултат на проверка на РЗОК, като поименно са посочени и пациентите. По този казус двамата управители на АМГППМП „Алексия 2009” са наказани със санкции от по 150 лв.

„Делото премина в няколко заседания. Двамата медици дори водеха и свидетели, които разказваха колко зле се почувствали и какъв дискомфорт са усетили вследствие на прочетеното във вестника. Беше правена и експертиза, която да установи състоянието им“, обясни адвокат Благойка Божкова от Радомир. Тя сподели, че по време на процеса е останала озадачена как медицинското лице, изготвило документа, твърдяло, че и двамата лекари изпитвали едни и същи негативни емоции. „Категорична съм, че хората сме различни, има разлика – които изпитват жените и които изпитват мъжете. Затова няма как и двамата да са се почувствали зле по един и същи начин. Експертът не можа да ме убеди в това, не убеди и съда“, коментира адв. Божкова. Безупречна и позовавайки се на практиката на ВКС, юристът допълни още, че искът е неоснователен и по други причини: „Те претендират за причинени неимуществени вреди в качеството им  на юридически лица, от името на дружеството, на което са управители – „Алексия 2009”. Такива обаче от съда не се присъждат. Дружеството няма как да изпита някакви негативни емоции. Могат да се претендират само имуществени вреди“, заяви още адвокат Божкова.

Искът на медиците е отхвърлен като неоснователен и недоказан. Написаното е вярно, е становището на съдебната институция, приемайки като доказателство и решението по делото в Административния съд – Кюстендил от миналата година.

Spread the love