Kитай обещава 124 млрд. долара за новия „Път на коприната“

Filed under: Новини,Свят |

kitai

Китайският президент Си Дзинпин обеща 124 млрд. долара в неделя за амбициозния си нов план, като каза, че всички са добре дошли да се присъединят към това, което той смята да бъде път за мир и просперитет за света, съобщава Ройтерс.

Китай изтъква това, което официално нарича инициативата „Един пояс, един път“, определя я като нов начин за стимулиране на развитието в света.

„Трябва да изградим отворена платформа за сътрудничество и да поддържаме и развиваме отворена световна икономика“, каза той при откриването на срещата на върха. „Трябва съвместно да създадем среда, която да улесни отварянето и развитието, да създаде справедлива и прозрачна система за международна търговия и инвестиционни правила“, добави той.

Си Дзинпин обещава огромно увеличение на финансирането на новия „Път на коприната“, включително допълнителни 100 милиарда юана (14,50 милиарда долара) в съществуващия фонд, 250 милиарда юана по заеми от Китайската банка за развитие, 130 млрд. юана по заеми от банка износ и внос на Китай, 60 милиарда юана за подпомагане на развиващите се страни и международни институции в новите държави.

Също така, насърчаване на финансовите институции да разширят бизнеса си с юана в чужбина, в размер на 300 милиарда юана, 2 милиарда юана в спешна хранителна помощ, 1 милиард долара за фонд за сътрудничество „Юг-Юг“, 1 млрд. за проекти за сътрудничество в страни по новия „Път на коприната“

Лидери от 29 държави присъстват на форума, който завършва в понеделник. Някои от най-надеждните съюзници и партньори на Китай присъстват на форума, включително руския президент Владимир Путин, пакистанският премиер Наваз Шариф, камбоджанския премиер Мун Сен и казахстанския президент Нурсултан Назарбаев. Има и няколко европейски лидери, сред които министър-председателите на Испания, Италия, Гърция и Унгария.

Страните от ЕС обаче ще откажат да подпишат съвместна декларация за търговията след разговори на високо равнище на международния форум „Един пояс – един път“ в Пекин. Това съобщи ДПА, като се позова на информирани европейски източници.

Spread the love