Кметът на Ихтиман Калоян Илиев:  Ремонт за 1,9 млн. лв. чака школото на Димитър Златанов, с новите фотоволтаици СОУ „Хр. Ботев” става енергонезависимо  

Filed under: Ихтиман |

Екипът на кмета работи над проекти за нов водопровод за 4,5 млн. лв. в село Вакарел, реконструкция на стадиона в Ихтиман за 1 млн. евро

 

85-01-02

Калоян Илиев

„Готови сме с проект за 1 900 000 лв. за цялостна рехабилитация и саниране на СОУ „Христо Ботев”. Проектът включва и изграждане на фотоволтаици в училището. Това го няма никъде. Проектът се финансира от ДФ „Земеделие”. В училището се обучават 900 деца. В него съм учил и аз. Най-голямото име сред възпитаниците на местното школо е това на волейболист №1 на столетието Димитър Златанов, белетриста Генчо Белев и много други достойни българи”, каза градоначалникът Калоян Илиев, който очерта основните проекти, над които се трудят той и екипът му.

58-01-2222222222222-copy

СОУ „Христо Ботев”

Стана ясно, че по международна програма общината е разработила проекти за строителство на две игрища с изкуствено покритие за минифутбол в града. Предвидена е и една сграда за  реконструкция, която да се предостави на младите хора, които да я използват за свой клуб.

 

Както „Вяра” писа, беше ремонтирана и най-голямата детска градина в село Вакарел, където раждаемостта е една от най- високите в общината. За 220 000 лв. беше направен ремонт и на яслата в града.

„Готови сме и с технически проект за нов водопровод в село Вакарел. 2000 жители на селото бедстват от години заради изгнилата водопроводна мрежа. По проекта ще спечелим 4,5 млн. лв. Така ще сложим край на режима на водата”, каза Илиев.

Кметът Илиев съобщи и добра новина за жителите на село Живково: „Чакаме финансиране на проект за водопровод на стойност 1,5 млн. лв. Предстои реконструкция и на стадиона в Ихтиман за 1 млн. евро.”

Общината е спечелила и проект за обновяване на четвъртокласната пътна мрежа между селата Живково, Боерици, Венковец и Самоковски път на стойност 5 800 000 лв. Ще се ремонтира и улица „Самуил” в Ихтиман.

Читалището в центъра на града е напълно обновено с европейско финансиране в размер на 800 000 лв. Подменени са седалките в салона, има ново отопление, променена е цялостната визия на сградата. Ремонт предстои и на читалището във Вакарел.

2,5 млн. лв. предоставя държавата за рекултивация на сметището. Така то ще бъде напълно закрито, а отпадъците на Ихтиман ще се извозват до новото депо в Самоков.

Важна подробност е, че в село Стамболово е изграден цялостен воден цикъл – нов водопровод, канализационна система и ПСОВ за общо 4,4 млн. лв. В селото има пречиствателно съоръжение, но в Ихтиман няма.

„Учуден съм, че така жестоко буксува планираният от държавата воден цикъл и дейността на водната асоциация. Всички служители, назначени във водната асоциация за София-област, напуснаха. Сега нищо не се прави в тази насока. Надявам се една от първите задачи на новия областен управител да бъде тази”, изрази надежди Илиев.

В рилската община централният площад е истинско бижу. Той беше изграден по време на предишния мандат на градоначалника за 1,8 млн. лв. Тогава за 500 000 лв. беше изградена противопожарна кула в града и с 5,8 млн. лв. бяха ремонтирани пътищата.

Изцяло подменена е администрацията на общината. В екипа са намерили място перспективни и амбициозни млади специалисти.

Spread the love