Управителят на „Агромах” – Благоевград, Виктор Велев: За 22 г. изпълнихме над 300 обекта, ще приключим навреме отсечката от Благоевград до Крупник на АМ „Струма”, развиваме се успешно, защото инвестираме в хора и техника

 

Над 1000 семейства са свързани с „Агромах”, затова и отговорността ни е огромна, счупихме рекорд с 14 000 т асфалт, поставен за 24 часа по лот 4   

Сериозен проблем е липсата на квалифицирани кадри, партнираме си с гимназията по строителство в Благоевград и други училища, експерти от чужбина обучават наши екипи

В Западна Европа цената на километър стартира от 5 милиона евро и расте нагоре

 

87-01-03-6126-copy

Виктор Велев

Виктор Велев е мениджър на благоевградската фирма „Агромах” – лидер в сектора на инфраструктурното строителство и производството на материали за строителството. Той управлява компанията през последните 5 години, но от 15 години е част от нея. Виктор Велев е 37-годишен, роден е в Благоевград. Завършил е право, специализира икономика.

 

87-01-03-53

Лиляна Павлова и Бойко Борисов на оглед на строежа на АМ „Струма”

Г-н Велев, по кои ключови инфраструктурни проекти е работила и работи фирма „Агромах”?

Агромах има над 20-годишна история и ще е трудно да изброя проектите, по които сме работили. За 22 години сме изпълнили над 300 обекта – инфраструктурни проекти, ВиК обекти, пречиствателни станции, високо строителство, спортни съоръжения и зали. Построени са над 70 км магистрален път, над 1 000 км нови и рехабилитирани пътища от републиканската пътна мрежа. Изградена е над 10 км жп линия, над 1 000 км водопроводна и канализационна мрежа. Сами разбирате, че това е огромен обем, който ни поставя сред лидерите в бранша на национално ниво.

87-01-03-99664fa

Представители на „Агромах” на откриването на най-големия инфраструктурен обект в община Сатовча, финансиран от Държавен фонд „Земеделие“ и на обща стойност 23 милиона лева през 2013 г. На церемонията е и кметът Арбен Мименов

87-01-03-dcc7

Що се отнася до 2017 г. – фокусирани сме в старта на строителството на лот 3.1. на магистрала „Струма”, който ще продължи трасето на магистралата от Благоевград до Крупник.

Страната е наводнена от фирми бушони. Как успявате да се преборите с конкуренцията им и да работите по обектите?

Бих ги нарекъл фирми еднодневки, които нямат стратегически цели и план за развитие, работят на парче, имат по 1-2 малки проекта годишно и са фокусирани върху еднократната печалба. „Агромах” е бегач на дълги разстояния. Не само защото вече толкова години не само оцеляваме, но и се развиваме успешно в силно конкурентна среда, но и защото знаем кое е най-важното за нас – да инвестираме в хора и техника. Екип от професионалисти и нови технологии и машини са в основата на нашата корпоративна стратегия. Този път не може да ни поведе в грешна посока.

 

87-01-03-puskane-lot-4

Лот 4 на АМ „Струма”

 

87-01-03-struma-lot4

Пускането на лот 4

Строителството е тежък бизнес, как успяхте не просто да се съхраните през прехода, но и да сте на водеща позиция в бранша? Какви са трудностите пред това да се прави истински бизнес в България?

Когато си вършиш работата както трябва, нещата се получават. През годините сме срещали огромно количество препятствия по пътя си. Не една и две кризи се случиха в страната за последните 22 години. Всяко икономическо сътресение се отразява и на строителния сектор, и то много сериозно. Предвидимостта на това обаче какви са правилата за правене на бизнес от страна на държавата е от огромно значение, за да може да се развива нормално една компания. Без значение с какво се занимава тя.

87-01-03-agromax1

Отец Павел осветява новите машини за работа по инфраструктурните обекти на „Агромах”.

87-01-03-agromax3Компанията постоянно увеличава технологичната си мощ, като инвестира в нова техника и обучение на служителите си.

 • Другият сериозен проблем е липсата на подготвени кадри, който е сериозен и в нашия сектор. Секторът строителство не е единственият, но е сред основните потърпевши от липсата на квалифицирани кадри. „Агромах” е в тясна връзка с УАСГ- София, Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия в Благоевград, с чийто екип си партнира в областта на осигуряване на стажове в реални условия за обучаващите се. По инициатива на компанията Професионалният колеж по икономика в града ще реализира проект за разкриване на нова специалност, свързана с обучението на кадри за управлението на строителни машини. Но и това не е достатъчно.
 • Затова работим и с компаниите – доставчици на техника, които обучават нашия екип с техни експерти от чужбина.
 • 87-01-03-agromax2

  Над 1000 семейства са свързани професионално с компанията

  87-01-03-agromax4

 • Как оценявате качеството на изпълнение на големите инфраструктурни обекти в страната?
 • Имайки предвид, че е практика инфраструктурните проекти да се печелят на база методика, в която с най-голяма тежест е ниската цена, мисля, че у нас се строи добре.
 • 87-01-03-0165
 • Разбира се, че постоянно и ние, и колегите усъвършенстваме работата си. Учим се от грешките и опита си и това е неизбежно.
 • Българинът поначало е недоверчив и стойността на всяка обществена поръчка се поставя под съмнение, което удря по реномето на изпълнителя и поръчители? Как ще коментирате този казус? Имате ли информация какви са стойностите в чужбина на подобни обекти?
 • В България продължава практиката инфраструктурни обекти да се търгуват по показател най-ниска цена. Донякъде логиката на тази политика е разбираема и логична – страната не може да си позволи големи разходи от националния бюджет и разчита на европейски средства, а те имат своите рамки. Проблемът е, че за да се построи качествено една отсечка, тя изисква средства за материали и техника, например. И за да не правим компромис с качеството, се опитваме да изстискваме максималното от търговските печалби. А това са парите за инвестиции в развитие и модернизация. Така че се надявам скоро да намерим златната среда. Не само ниската цена, а и предложеният подход и технически проект да имат своето сериозно значение.
 • Що се отнася до сравнението у нас и навън – разбира се, че в България се строи на много по-ниски цени от Западна Европа и съпоставими със стойностите в съседни на нас държави като Румъния, Сърбия и Македония, например. Но и там критерият за оценка е най-ниска цена обикновено, а и суровините са с подобни цени на нашите. В Западна Европа цената на километър стартира от 5 милиона евро и расте нагоре в зависимост от проекта.
 • Възможно ли е все пак да се краде от обществени поръчки в строителството? Коя от страните, участващи в обществените поръчки, има интерес от това?
 • Когато говорим за строителство, особено на пътища, е трудно да говорим за злоупотреби, най-малкото защото пътят е видим, остава, по него се пътува. Или си го направил, или не.
 • Ако не си построил качествено, няма да те потърсят или няма да спечелиш поръчка отново. Така че нито една от страните няма интерес от злоупотреби. В крайна сметка бихме излъгали сами себе си.
 • Докъде стигна АМ „Струма”, какви пречки срещате по строителството и как ще ги преодолеете?
 • В този програмен период на ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура” до 2020 г. трябва да се работи по лот 3 на магистралата, така че да са готови отсечките от Благоевград до Крупник и Кресна-Сандански. В този план е и строежът на тунела „Железница”, но там сме свидетели на проблемната ситуация с липсващите документи на кандидати, което спря процедурата. Надявам се новата администрация да рестартира бързо търга, защото тунелът на практика е в трасето, което ние трябва да построим, и всяко забавяне би довело до забавяне и на отсечката до Крупник.
 • Ние сме на финалната права преди старта на строителството, проектът е готов, предаден, чака се разрешение за строеж, за което тече процедурата.
 • Що се отнася до това какво ще се случи с Кресненското дефиле – тепърва предстои обществено обсъждане на решението, което се предлага, но очевидно няма време за губене.
 • Може ли да бъде изпълнена автомагистрала „Струма“ навреме? Как бихте коментирали новото трасе и тунелите през него? Добър и изпълним вариант ли са за магистралата?
 • Отсечката от Благоевград до Крупник, който ние изпълняваме, и Кресна-Сандански, който колегите строят, изглежда, че ще бъдат изпълнени навреме. Поне на този етап няма причина за безпокойство. Не мога да коментирам сроковете за другите участъци на тунел „Железница” и Кресненското дефиле, тъй като все още не са минали дори тръжните процедури.
 • От колко време сте начело на „Агромах”? Кой е най-трудният и кой най-силният период на фирмата?
 • Управлявам компанията през последните 5 години, но съм част от „Агромах” повече от 15 години. И всъщност кой е начело, не е най-важното, защото работим в екип.
 • Така се справяме и с трудностите – заедно, и то не само с екипа на „Агромах”, но и с нашите доставчици, партньори, подизпълнители, които имат изключетилно големи заслуги при реализирането на различните проекти, за което отново използвам възможността да благодаря на всички.
 • Строителството на магистрали и пътища е сериозна, обемна, отговорна и тежка работа. Така че обикновено най-трудните периоди са и тези с най-голямо натоварване. За 22 години сме минали през много такива. През 2015 г. буквално за няколко месеца в условията на високи температури и дефицит на време трябваше да построим лот 4 на „Струма” от Сандански до Кулата. Огромен обем работа с голям обществен интерес и очаквания. Сериозна отговорност, за да не загуби държавата ни и европейското финансиране.
 • Колко тона асфалт положихте за магистрали в България през последните 10 години?
 • Имаме голям капацитет, който удвоихме в последните 3 години с поредица сериозни инвестиции в нова техника, оборудване, технологии и разкрити нови работни места.
 • Ако трябва да дам конкретен пример – само през 2015 г. произведеният и положен асфалт е над милион и триста хиляди тона.
 • Имате ли рекорд по производство и полагане на асфалт за ден?
 • В периода, в който трябваше да завършим в кратки срокове лот 4 на „Струма”, сме имали дни с положен над 14 000 тона асфалт за 24 часа.
 • Колко хора работят при Вас?
 • Над 1000 семейства са свързани с „Агромах”. Затова и отговорността ни е огромна.
Spread the love