С плакати „Искаме път, а не гробище” протестиращи скочиха срещу общинари и депутати: От 30 г. Самоков-Дупница не е ремонтиран, сега ли се сетихте да ни подкрепяте

 

АПИ не разреши блокада, Константин Костов: Шофьори помислиха, че правим кортеж на абитуриент88-01-86-ofyori

Участието на общинари и депутати от БСП в бунта срещу надупчения като швейцарско сирене път Самоков-Дупница взриви недоволство сред протестиращите. Протестът бе организиран от Илиян Чалгънов и Екатерина Василева.

Чалгънов беше основен иницатор и на протеста срещу високата цена на винетките. Този път обаче самоковци настръхнаха срещу участници от местната власт и червени депутати. „АПИ забрани да блокираме движението, но никой не може да забрани да караме по „прясно“ и „качествено“ закърпения второкласен и супер натоварен път Самоков-Дупница – срам за всички управници. От 30 г. насам този път не е ремонтиран!“ – написаха самоковци в социалните мрежи.

88-01-06-108_n 88-01-06-iskame-patishta-a-ne-grobove

На возилата, стекли се на протест, имаше плакати с протестни надписи, гласящи: „Искаме път, а не гробище“.

„Протестът беше много вял. Изненадващо в него се включиха овластени от БСП, като че ли не от тях зависи да се оправи пътят. С тези клаксони по време на протеста нищо не стана ясно. Хората, които не знаеха нищо за целта на протеста, си помислиха, че минава кортежът на някой абитуриент. Протестните действия бяха забранени от АПИ и първоначалният план за блокиране пътя на Дупница, не се осъществи“ – коментира пред в. „Вяра“ Константин Костов от Самоков.

88-01-86-%d0%ba%d0%be%d0%bb%d0%b0%d0%b6

„Доколкото разбрах, от АПИ са се свързали с инициативния комитет и са поискали среща с членовете му в София. Първата покана била отправена ден преди планирания протест, но организаторите категорично са отказали. Следващата дата на евентуална такава среща е 22 май, понеделник, от 10 ч.“ – сподели пред в. „Вяра“ Владислав Стоянов от Самоков.
Сборният пункт на протеста, както и на тези за винетките, бе от паркинга на магазин в Самоков в събота около 1 следобед. Час по-късно возилата потеглиха, надувайки клаксони, към разклона на дупнишкия път за Продановци. Имаше протестиращи и на колела. Протестиращите не нарушиха забраната за блокиране на дупнишкия път и се движеха по него с 20 км/ч.

88-01-86-mobili

Предстои да се разбере дали ще има ефект от протеста. Шосето за Дупница не е основно ремонтирано от над 30 години и е в безобразно състояние. Целта на протеста е да се извърши цялостен ремонт и разширение на трасето от отклонението за Белчин до Самоков.

Видео вижте тук

 

Spread the love