Бомбата в Манчестър – мощна и сложна, за да нанесе максимални поражения

Filed under: Свят |

Атентаторът Салман Абеди е бил заснет в търговския център „Арндейл“ в Манчестър в петък вечерта с раница

91-13-01-atentat-1

Задействаното от атентатора самоубиец в Манчестър взривно устройство е било мощно и сложно, констатира „Ню Йорк таймс“. Вестникът е анализирал снимки на британската полиция и заключава, че самоделното взривна устройство е било внимателно обмислено и изработено.

„Ню Йорк таймс“ публикува осем снимки, на които се виждат различни фрагменти – от парчета от взривното устройство и детонатора, от батерия, части от синя раница и парчета метал и болтове.91-13-01-atentat-2

Специалисти, потърсени от американския всекидневник анализират тези елементи и стигат до извода, че бомбата е била мощна и е била специално направена така, че да нанесе максимални поражения. Тя била поставена в чанта, а не в пояс и е била достатъчно мощна, че да отнесе тялото на камикадзето далече от експлозията и да опустоши широк полукръг, където са се намирали повечето от жертвите, подчертава вестникът. Той отбелязва, че детонаторът не е бил обикновен. А наличието на електроника говори, че е възможно да е имало закъснител или дори прибор за задействане от разстояние, а може би и комбинация от двете. Батерията също е била много по-мощна от използваните в такива случаи.

Телевизия Ен Би Си цитира американски експерт, информиран от британските служби, че става въпрос за мощна и сложна бомба.

Та е направена от материали, които трудно можеш да си осигуриш във Великобритания, което доказва, че атентаторът е имал съучастници.

Позовавайки се на телевизия „Скай нюз“, Ройтерс съобщи, че атентаторът Салман Абеди е бил заснет от камери за видеонаблюдение в търговския център „Арндейл“ в Манчестър в петък вечерта с раница, която изглежда е била купена наскоро. Телевизията обръща внимание, че от раницата още виси етикетът с цената.

Полицията смята, че три дни преди атентата, Абеди е изтеглил 250 лири (324 долара) от банкомат, след което към 19 ч. влязъл в търговския център да пазарува.

Кадри с недобро качество показват млад мъж, който според полицията е Абеди. Той е облечен в черно, носи черна раница с ярко синя подплата. Етикетът на раницата показва, че тя е била току-що купена. Публикувани по-рано вчера от „Ню Йорк таймс“ снимки показват останки от синя тъкан, която според вестника е от раницата.

Телевизия Ей Би Си съобщава, че британската полиция е открила в дома на Салман Абеди работилница за взривни устройства. Там имало експлозиви, достатъчни за още няколко бомби.

 

Spread the love