Борисов: Изказвания като на Путин провокират остри реакции

Filed under: България |

Посланикът на Руската федерация Анатолий Макаров отказа да получи „Златен скункс“ от „Господари на ефира“

91-12-01-borisov

Подобни изявления на самия 24 май, който е официален празник у нас, провокират остри реакции сред българските граждани.  Това е заявил министър-председателят Бойко Борисов на срещата си с посланика на Руската федерация Анатолий Макаров по повод изявлението на руския президент Владимир Путин, че славянската писменост е дошла от „македонската земя“, съобщиха от правителствената пресслужба.

Борисов е показал на дипломата плакет на стара Плиска, припомняйки откъде тръгват основите на християнството по славянските земи. Премиерът е посочил и инвестициите, които българската държава прави за реставрацията на Голямата базилика, под чиито стени Климент и Ангеларий пишат първите книги на кирилица. Той е припомнил още, че създаването на кирилицата е станало по волята и с участието на българската държава при царуването на българския владетел Борис Първи Михаил.

91-12-01-makarov

„По думите на Борисов това е безспорен принос на България към европейската и световна култура. Той изтъкна, че и днес на създадената на българска земя азбука пишат десетки народи в цял свят, включително населяващи територията на Руската федерация. Министър-председателят напомни, че това бе подчертано и от Патриарха на Москва и цяла Русия Кирил по време на официалното му посещение в България, който го заяви пред президента Росен Плевнелиев на 29 април 2012 г.“, се казва още в официалното съобщение. В него се подчертава, че Макаров е посочил, че лично е присъствал на тържествата по случай 24 май като знак от страна на руската държава за признателност към делото на братята Кирил и Методий.

Пред журналисти след срещата обаче посланикът отказа да коментира директно думите на Путин и отказа да получи „Златен скункс“ от „Господари на ефира“.

„Това е наш общ празник, вчера участвах във всички ваши празнични мероприятия – Русия винаги е била и ще бъде с вас – и в този случай също. Ние празнуваме с вас заедно. Ние ще се стремим и ще направим всичко нашите отношения да бъдат добри. Стремим се към това“, заяви лаконично Макаров. Той допълни, че братята Кирил и Методий са създали азбуката и това се празнува и тук, и в Москва.

Борисов и Макаров са обсъдили и развитието на двустранните отношения с акцент върху възможностите за разширяването и задълбочаването им, уточниха от пресслужбата на кабинета. Като области от взаимен интерес бяха посочени търговско-икономическата сфера, туризмът, реализацията на енергийни проекти в България и по-конкретно – на европейския газов хъб „Балкан“ и търсенето на частен инвеститор за АЕЦ „Белене“.

По време на разговора посланикът е честитил третия мандат на премиера и му пожела успех.

 

 

 

 

 

Spread the love