Вицепремиерът Захариева разясни на Путин славянската азбука, Мария Захарова: Скандалът е раздухан изкуствено

Filed under: България |

 

91-12-02-zaharievaВицепремиерът Екатерина Захариева реагира на думи на руския президент Путин, че славянската писменост е дошла в Русия от „македонската земя“. Изявлението на Владимир Путин, тиражирано в медиите, бе пред македонския му колега Георге Иванов.

Министърът на външните работи Захариева посочва във Фейсбук: „Създаването на писмеността е станало по волята и с участието на българската държава и неслучайно българският владетел Борис Първи присъства във всички старобългарски книги като цар Борис Михаил-Покръстител, въвеждащ вярата и писмеността“.

91-12-02-putin-george-ivanov-ap

Екатерина Захариева припомня, че на 29 април 2012 г. патриархът на Москва и цяла Русия Кирил е казал пред президента Росен Плевнелиев в София, че българите са пренесли книжната грамотност в Русия.

„Благодарение на България кирилицата е вече и върху банкнотите от единната европейска валута“, отбелязва българският вицепремиер.

„Празникът не е само наш, а кирилицата е обща. Но знайте, че помним историята си и затова сме горди“, пише тя и завършва със стиха на Иван Вазов: „Че и ний сме дали нещо на светът и на вси словене книга да четат“.

„Историците отдавна са се произнесли по темата“, каза премиерът Борисов. „Не е важно кой от къде е минал. Важното е, че близо 300 милиона четат и пишат на кирилица и в края на краищата обогатяват европейската култура“, добави Борисов, след като получи наградата за проевропейска политика на телевизия „Европа“ от бившия председател на Европейския съвет Херман Ван Ромпой.

„Изказването е изненадващо и неприемливо,“ заяви Корнелия Нинова. „През 2015 г. той казва – ние сме много близки, ние им дадохме свобода, те ни дадоха азбука. България е носителят на това богатство, то е европейско и световно, и ние трябва да го защитим. Сигурно това е някакъв сигнал към нас и трябва да го разчетем, но не мога да гадая. Важното е да заявим, че не приемаме такова отношение и трябва да защитим историята си”, каза още лидерът на БСП.

Макар и в твърда опозиция, този път Нинова призна, че управляващите са отговорили добре – бързо и умерено, на изказването на руския президент пред македонския си колега Георге Иванов. Според нея тази реакция е достатъчна.

„Руският президент Владимир Путин разгневи българите с твърдението, че славянската писменост в Русия е дошла от македонските земи, коментира македонското електронно издание „Локално“. Българските медии коментират, че именно Путин винаги е изтъквал, че България е дала на руснаците азбуката. Те цитират руския президент, че през 2015 г. е заявил:

„Ние имаме много общи неща с България. Близки сме по род, език, култура, ценности, традиции. Ние сме им дали свобода, те ни дадоха азбука“.

„Раздухваният в България скандал във връзка с историята на произхода на славянската писменост е изкуствен, заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова. Тя каза това в отговор на въпрос на ТАСС за надигналата се в български медии вълна от критики, предизвикани от неправилно изтълкуваните според нея изказвания на президентите на Русия и Македония Владимир Путин и Георге Иванов, при посещението на македонския президент в Москва, съобщи БТА.

Не закъсня и реакция от Москва: „Убедени сме, че такъв светъл празник като Денят на славянската писменост 24 май трябва да помага за сближаването на нашите народи, които почитат Кирил и Методий, и със сигурност не трябва да става причина за раздори и конфликти, да не бъде повод за изкуствено нагнетявани страсти“, подчерта говорителката на Кремъл Мария Захарова. „Това е изкуствено раздухван скандал, който при „правилна“ обработка е напълно способен да внесе някакви елементи на напрежение в руско-българските отношения, до което, надявам се, няма да се стигне. Разбира се, това едва ли би било от полза за нашите две страни“, добави тя.

Ако наистина искаме славянските народи да бъдат обединени, това може да стане само ако уважаваме историята, а историята много ясно сочи България като родината на славянската цивилизация и култура. Това заяви президентът Румен Радев пред български журналисти в Брюксел, съобщиха от „Дондуков 2“ вчера.

Spread the love