Проф.Емил Попов подари за 24 май поредна пластика на Перник

Filed under: Перник,Регион |

emil-popov-1 Проф.Емил Попов с кмета на Перник Вяра Церовска и зам.кмета Севделина Ковачева

Големият български скулптор проф. Емил Попов, който е и почетен гражданин на  Перник, подари на своите съграждани пластика на кон, която е позиционирана в квартал “Твърди ливади” край вътрешно-градската магистрала. Инициативата, която е със специална символика, е по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24 май.  Мястото също не е избрано случайно – проф.Попов дълги години живееше в този красив квартал, в който редом с многоетажните соцблокове, скрити в зеленина се кипрят някогашните минни блокчета, които днес са обявени за архитектурен паметник.

Скулптурата беше видяна лично от кмета д-р Вяра Церовска и нейния заместник Севделина Ковачева, както и от архитекта на Общината Димитър Коев.

emil-popov-2

Произведението е в естествена големина, направено от керамика, а идеята се ражда преди една година от бизнесмена Иво Танев. Освен коня, до него има още една керамична фигура на овен, чиито автор е отново проф. Попов.

„Животното е погледа към древността, като първична енергия и свещенност в отношенията човек – природа. Оттам тръгва дълбинната нишка, която не искам да загубвам. “, сподели Емил Попов.

По думите му, причина , която го подтиква да твори подобни произведения е, че е от село и израснал сред животни. „Страшно много обичам животните, те правят мост между времената и ми се струва, че съвременната епоха трябва да засили тази връзка, защото все повече се отдалечаваме от природата“, коментира проф. Емил Попов.

emil-popov-3

Той посочи, че неговата цел е била как да се свърже традицията с една по-остра съвременна форма. Скулптурата има многопланово въздействие и има връзка между двете пластики на животни.

Проф. Емил Попов е роден в Кюстендил. Завършва скулптура в Художествената академия като студент на проф. Любен Димитров. Негови скулптурни творби са в редица световни галерии и в парковете на големи европейски градове, включително и в прочутия със своите скулптури от световни майстори парк на уникалния Хуго Вутен в Белгия.

Ръцете му са изваяли скулптурните паметници на Йордан Радичков, Атанас Буров, Ванга, Григор Вачков и бюстовете на редица други бележити българи.

Spread the love