Танцьори от 6 страни дефилираха на фестивала „Мир на Балканите” в Дупница, началото даде кметът Чимев

 

91-01-09-119 Югозападният международен фолклорен фестивал „Мир на Балканите” събра стотици дупничани на централния площад „Свобода”. Предвождани от домакините и организатори от ФТА „Актавис” и ДЮФА „Дани”, по улиците на града дефилираха танцьори от Македония, Сърбия, Босна и Херцеговина, Молдова, Румъния и Унгария, които по-късно зарадаваха публиката с изпълненията си на сцената.

91-01-09-089 91-01-09-093

На крака зрителите изслушаха европейския и българския химн и посрещнаха фестивалното знаме. И тази година бе представена композиция със знамената на държавите участнички. По традиция като символи на мира към небето полетяха балони и няколко гълъба.

91-01-09-085 91-01-09-079

„16 г., съвместно с община Дупница, успяваме да реализираме фестивала. През тези 16 г. той се е провеждал и в градовете Кюстендил, Бобов дол, Сапарева баня, Кочериново и Благоевград. С всяка година все повече ансамбли от различни държави подават документи за участие в нашия фестивал. Тази година интерес към фестивала ни проявиха държави като Коста Рика, Мексико, Португалия, Азербайджан и Русия, но поради финансови проблеми успяхме да поканим само ансамблите, които са тук пред вас”, обяви водещата.

91-01-09-077 91-01-09-067

Старт на фестивала даде кметът на общината Методи Чимев. „През 2002 г. нашият съгражданин режисьор-хореографът Воин Войнов и младежите от сдружение „Дупница 2000” полагат основите на този първи и единствен по рода си международен фолклорен фестивал в Югозападна България под името „Мир на Балканите”. Досегашните 15 издания на фестивала ревностно съхраняват и пазят традицията на фолклорното богатство на нашия град.

91-01-09-063 91-01-09-138

През всичките тези години хиляди дупничани и гости на нашия град се докоснаха до фолклора в най-чистия му вид. Не мога да скрия радостта си от факта, че фестивалът „Мир на Балканите” е признат от световната организация за нематериално изкуство ЮНЕСКО. Емблемата на Националната комисия на ЮНЕСКО бе изпратена и тази година, за да бъде поставена до емблемата на гр. Дупница и до логото на фестивала. Това е огромно постижение, което трябва да заслужиш, трябва да спечелиш и най-вече да носиш послание. Послание, което ще остане не само в пределите на България, а послание, което ще достигне и до нашите съседи”, посочи Чимев. Градоначалникът поздрави гостите, подчертавайки, че като единствен по рода си фестивалът обединява в името на най-великите човешки права – хората да живеят свободно и в мир. „Този фестивал съхранява нестихващия стремеж на човека към красотата и съвършенството”, каза още кметът.

Приветствени адреси бяха изпратили депутатите Ивайло Константинов и Кирил Калфин, кметът на Сапарева баня Калин Гелев. Депутатът Иван Ибришимов бе в първата редица на зрителите до сцената.

Първи уменията си в българските хора показаха чаровните възпитаници на детските градини „Калина” и „Детелина” в Дупница и „Радост” – в с. Яхиново. Изявите продължиха с изпълнения на гостите от страната и чужбина. Както е известно, „Мир на Балканите” е част от Майските празници на културата и закриването му е на 28 май (неделя).

Spread the love