Цяла планина се свлече върху магистрала в Калифорния, районът е отрязан по суша

Filed under: Свят |

 

91-13-02-planina-usa-1

13 метрова земна маса затрупа пътя към природната забележителност

Огромно свличане на земна маса затрупа една от най-живописните магистрали в САЩ – крайморския път номер 1, който пресича цяла Калифорния. Пътят минава по тихоокеанското крайбрежие с великолепни гледки към океана от едната страна и планинските масиви от другата.

Срутването затрупа близо километров участък от пътя при любимата на милиони туристи природна забележителност Биг Сър на около 200 км южно от Сан Франциско. Там планината Санта Лусия се спуска стръмно към брега, завършвайки с красиви скални образувания, надвиснали над океанската шир.91-13-02-planina-usa-2

Инженерите са прокарали пътя, вкопан в скалния склон, така, че още повече да пленява с фантастичната гледка. Сега пътят практически е унищожен, затрупан под 13 метрова земна маса, пишат американски медии. Практически планината се е свлякла върху него в резултат на обилните валежи през зимата, които всъщност и досега не престават.

Експертите още преди няколко седмици забелязаха опасното движение на земните пластове и предупредиха за надвисващата катастрофа, но не успяха да я предотвратят.

Свличането все още продължава и не е ясно кога и как геоложкият процес ще приключи. Първоначалните оптимистични заключения, че до няколко седмици свлачището може да бъде разчистено и пътят да бъде отворен, се оказаха прибързани.

Наложи се да бъде съзнателно доразрушен един от големите виадукти – „Пфайфър Каньон бридж“ над една от планинските пропасти, над които пътят минава – извън зоната за самото свлачище, защото бе опасно пропукан. Всичко това означава, че пътят не може да бъде възстановен по-рано от есента, а вероятно и чак от следващата година.

Строителите предполагат, че старият път, затрупан под милиони куб. метра земна маса, е напълно унищожен. Необходими са сложни инженерни решения и изпълнения, за да може да се гарантира сигурността на трасето. Може да се наложи и значителна промяна на трасето в тази зона.

Проблемът обаче е, че щатският природен парк „Биг Сър“, разраснал се в тази живописна местност, е пълен с хотели и други туристически обекти, а друг подход дотам освен магистрала 1 и локалните й разклонения няма. Някои собственици вече бързо се ориентираха и започнаха да превозват туристите с хеликоптери.

Това рязко оскъпи цените на нощувките, но природната красота тук е неустоима и желаещи да плащат солените цени има. В Калифорния не липсват богати хора.

Spread the love