Бунт! Опашките на Кулата изкарват превозвачите на протест в понеделник, от утре празните камиони и бусове ще са на отделен кантар  

Filed under: Благоевград,Петрич |

 

02-02-1

Превозвачи плашат с протест заради задръстванията на граничния пункт „Кулата”. Тираджиите се заканват, че ще блокират пътя, ако не спре бавното обработване на документите на камионите.

От месеци насам ситуацията на Кулата – Промахон е непоносима, което изкарва от равновесие шофьорите. Опашките се вият с километри, особено на входа на България.

„Най-вече настояваме за добра организация на работа от страна на органите на гранична полиция, на Агенция „Митници“ и НАП. Това са отговорните институции на граничния пункт не само на този, на всички. Трябва да бъде създадена организация, така че да съответства на разпоредбите на споразумението на Шенген, което е за безпроблемно преминаване на границите”, казва Александър Стамболийски, зам.-председател на Съюза на транспортните работници. В редиците на недоволните ще е и Ангел. „Трябва парички да се изкарват, трябва да се храни семейството”, казва Ангел Вельов, шофьор на камион.

Първият протест ще бъде мирен.
Добрата новина е, че от утре на ГКПП „Кулата” ще бъде отделен кантар за обработка на празни камиони и товарни микробуси, което се очаква да облекчи трафика.

Основен проблем обаче остава ремонтът на гръцкия пункт „Промахон” и едва след приключването му ще могат да бъдат въведени и други мерки за облекчаване обработката на товарните автомобили. Граничната полиция вече е набелязала такива мерки, заяви заместник главният секретар на МВР Георги Арабаджиев.

Агенция „Митници“ и Съюзът на международните превозвачи се договориха за ежедневен оперативен обмен на информация за възникнали проблеми от компетентността на митниците, което ще позволи по-бързото им отстраняване.

Spread the love