ЕС: България е на първо място по корумпираност на чиновниците

Filed under: Актуално от днес,Свят |

Загубите от корупция в Евросъоза са 120 млрд. евро годишно, съобщи комисар Сесилия Малмстрьом

Всяка година в страните от Европейския съюз се губят поради корупционни практики до 120 милиарда евро, съобщи в Брюксел комисарят по вътрешни работи Сесилия Малмстрьом. Според нея до 20-25% от стойността на сделките по държавни доставки отиват в джобовете на продажни чиновници и политици. Трябва да се знае също, че всички държавни поръчки в Евросъюза съставляват около 15% от общия БВП на страните.

Най-зле е положението в България, Румъния, Чехия, Словакия и Италия, посочва комисар Малмстрьом. Тя цитира поручване, според което трима от петима собственици на фирми в Чехия смятат, че за да получат държавна поръчка, е задължително да дадат подкуп.
България пък не публикува данни за сделки с държавни поръчки, както и данни кой печели тези търгове, докато Брюксел смята, че силен коз в битката срещу корупцията е именно прозрачността при подобни сделки. Поради това в страните от Шенген рязко се увеличава несъгласието България и Румъния да бъдат допуснати в безвизовото пространство, коментират експерти, като последните присъединили се към това мнение са Германия и Финландия.

Spread the love