След 13-годишно управление: Кметът на Варна Кирил Йорданов подаде оставка

Filed under: България |

Хаосът в управлението на града продължава, нямало кой да приеме кметския отказ от властта

Кметът на Варна Кирил Йорданов подаде оставка след 13-годишно управление. Решението бе съобщено на пресконференция във фоайето на сградата на община Варна.

„Принуден съм да говоря в труден за страната, за Варна и за всички нас момент”, каза Йорданов. Той подчерта, че няма да прави анализ на това, което се случва днес, както и на досегашното си управление. „Ще публикувам стенограмата от заседанието на Общинския съвет, на което предупредих, че неизбежно ще настане криза в града ни”, посочи Кирил Йорданов. Безвластието във Варна е умишлено постигнато.

„Тези, които поискаха моята оставка, очевидно не са мнозинството от варненци и ги разграничавам от мнозинството хора, излезли да търсят справедливост. Това ще е в ущърб на хората, които и преди дни ми гласуваха доверие. Аз познавам гласа на Варна и това не е нейният глас и знам, че един ден той ще прозвучи”, каза Кирил Йорданов. Той посочи, че Пламен Горанов е направил тежка стъпка в живота си и в предстоящата изборна кампания с това ще се спекулира много. Общината е инвестирала над 94 милиона лева в държавна инфраструктура, а срещу това е получила 55 млн. лв. субсидия от държавната хазна.

„Твърде горещи са събитията, за да преценим трезво и да съдим правилно, името ми е накърнено тежко и не мога с достойнство да представлявам града ни”, посочи Йорданов. Той благодари на варненци за гласуваното му четири пъти доверие и на екипа си за всеотдайната работа. „Пожелавам на Варна и варненци разум, здраве и добро бъдеще”, каза още Кирил Йорданов. Според него кризата във Варна е създадена умишлено.

Трябва да се даде ясна представа къде отиваме, кой път ни очаква и къде ни води. Кирил Йорданов още веднъж подчерта, че не е имал намерение да се поддаде на натиск от улицата и припомни успехите на общината през последните 14 години. Йорданов попита риторично не можехме ли заедно да постигнем повече и посочи, че оттук нататък ще направи всичко възможно да изчисти името си и това на семейството си от многото хули и клевети, които са се изсипали по негов адрес през последните месеци.

Кирил Йорданов не знае на кого лично да подаде написаната си вече оставка, затова по-късно днес ще я внесе в деловодството на общината, информира агенция „Фокус”.

На 3 март, неделя, ГЕРБ свали доверието си от кмета на Варна Кирил Йорданов. В продължение на близо месец гражданите на Варна настояваха за оставка на кмета с ежедневни протести пред сградата на общината.

На 20 февруари 36-годишният Пламен Горанов се самозапали пред сградата на община Варна, като преди това издигна плакат с искане за оставка на кмета и целия Общински съвет. Мъжът почина на 3 март вечерта, а вчерашният 6 март бе обявен за ден на национален траур.

Снимка: Кирил Йорданов

Spread the love