С цветни водни фонтани дават нов облик на Самоков, „Перлата на Рила” отива в историята

Filed under: Самоков |

Централната част на Самоков ще бъде изменена след изпълнението на нов проект. Предвижданията са да се изгради фонтан, който да преминава по цялата територия на пешеходната зона по ул. „Македония”. Съоръжението ще представлява комплекс от цветни водни фонтани.

Сегашният фонтан пък, наречен „Перлата на Рила”, междувременно ще бъде демонтиран, уточниха от общинската администрация. Водната атракция на няколко пъти бе чупена от злосторници и се налагаше работници от общинското строително предприятие да отстраняват нанесените щети.

Плановете на общинската управа са цветни фонтани да бъдат оформени и на водните огледала на р. Искър в рамките на града. Така и коритото на реката ще се превърне в своеобразна водна атракция за гражданите и гостите на Самоков. Изготвени са няколко варианта, от които предстои да се подбере най-подходящият.

„Самоков е град в Рила, а Рила означава водна планина. Целта е животворната вода да стане неразривна част и от градския пейзаж”, обобщиха специалисти от общинската администрация.

Повече подробности в печатното издание

На снимката: Комплекс от цветни водни фонтани ще краси пешеходната зона на ул. „Македония”.

Spread the love