Зоотехникът поет с 8 адаша в Банско Димитър Кадев: Жената е нещо свято, трябва да се издигне на пиедестал, имам колекция от 2500 мисли

Filed under: Общество |

 С племенни животни от Полша в миналото бяхме №1 по млеконадой, сега няма никакъв прогрес, хаотично е кандидатстването по европрограми, но това не решава развитието на селското стопанство, казва бившият директор на селскостопански техникум

Димитър Атанасов Кадев е роден в Банско. Оказва се, че в Банско им 9 човека, които носят името Димитър Кадев, затова той държи да бъдат написани трите му имена. По професия е зоотехник, бил е 18 години директор и зам.-директор на селскостопански техникум „Никола Парапунов”. Пише стихове от години. Последното му стихотворение е за възхвала на жената.

Господин Кадев, откога е интересът Ви към писането?

– След казармения период пиша не само стихове, събирам хубави мисли и имам към 2500 такива. Пиша стихове, когато ми дойде музата, както е това, последното за жената, което написах за половин час.

– Кога написахте първото си стихотворение?

– Много отдавна, то беше за Априлското въстание през 1878 г., с него дъщеря ми се явяваше на конкурси и ги печелеше.

– Какво Ви вълнува, какъв е поводът за написването на последното Ви стихотворение?

– Трябва да се отдаде нужното внимание на жената, защото тя е пчелата, която събира мед и която дава живот и искам да й дам малко приоритет. Написах стихотворението за възхвала на жената.

– Какво е за Вас жената?

– Жената не трябва да бъде по-надолу от мъжа, защото и от двете страни има много кадърни хора и в някои области има жени, които се проявяват по-добре и от мъжете. Жената е нещо свято.

– Оправдавате ли еманципацията в днешно време?

– Да, дотолкова доколкото слагам жената на един пиедестал. Има и много кадърни жени, но има и много добри жени, които са по-добри от мъжете като шофьори, има и фирми, които се ръководят по-добре от жените. Не подценявам мъжете, но и на жените трябва да им се даде приоритет.
– Като бивш директор на селскостопански техникум, как виждате днес селското ни стопанство?

– Като зам.-директор и директор по производствено обучение се занимавахме с животновъдство в самия техникум. Имахме учебно опитно стопанство, в което имахме различни видове животни. Трябва да се възложи на селското стопанство в България така, както е било и преди – работехме с породообразуването, с племенни животни. Тогава овцете през началния период бяха с живо тегло около 30-35 кг, направихме ги чрез подбор на 70 кг. Вълнодобивът средно от овца беше около 600-700 грама, а достигнахме до 10-12 кг. По отношение на говедовъдството въведохме нова порода холандско шарено говедо, с него развихме фермата и внесохме племенни животи от Полша и от последните места се наредихме на първо място в окръга по млеконадой. Най-важната политика е племенното дело, всяка година правехме подбор на животните и оттам трябва да се започне, защото едно породисто животно може да даде тройно повече продукция и по-качествена. Когато бях в техникума и преди това като зоотехник, съм работил за първата машина за издояване на овце от Германия. Достигнахме много добри резултати и всички преминаха през издояване на машина, което означава, че млякото минава през специални филтри и отговаря на съвременните условия.

– Сега какво е положението?

– Сега няма никакъв прогрес. Трябва да отговаряме на изискванията на 21-ви век. Всичко е на съвсем друга основа и трябва да се преминава към нови технологии. Хаотично е също така и кандидатстването по европрограми, но това не решава развитието на селското стопанство.

Сега техникумът в Банско се занимава с туризъм и други специалности, а не толкова със селско стопанство.

– Как виждате обстановката в страната?

– Тревожна е обстановката в страната и има няколко неща, от които зависи цялото общество. Трябва да се дадат на хората пари, за да се задейства икономиката. Повече производство е необходимо. Бяхме царицата в Европа по зеленчукопроизводство и германците идваха в България, тогава се търсеха българските домати, а сега внасяме от Македония. Защо да не си останат парите в България? Имаме погрешна политика и по отношение на тютюнопроизводството. Произвеждаме малко, повече внос, но това задушава икономиката. Системата на обучение също е много важна. Без да има права и задължения, не може да се върви напред, а сега е пълна анархия.

Жена, бъди благословена!

от

Димитър Атанасов Кадев

Поклон пред теб, жена на този свят,

ти раждаш, учиш, галиш и обичаш,

поклон пред теб, съкровище с характер благ,

жена със нежно име се наричаш.

 

Без теб, жена, не бих желал да съм,

без теб, жена, не бих желал да бъда,

без теб живот не искам и насън,

без теб не искам аз и да пребъда.

 

Желая теб аз много да те имам,

без тебе няма нежност, топлина,

без тебе аз в живота си ще взимам

омраза само, вечна самота!

 

Обичам те и пак ще те обичам,

защото ти си винаги във мен,

и твойто име в гроба ще изричам,

макар животът ми да не е в плен.

 

Жена да си на този свят, е рай,

да знаеш, че живота ти създаваш,

да бъдеш нежно цвете ти през май

и всеки ден света да го огряваш!

 

Поклон пред теб, жена, светиньо моя,

аз цял живот пред теб на колене,

ти извор си ми с добротата своя,

ти рожба си на всички светове!

 

Жена с усмивка нежна и свенлива,

ти на нас даряваш любовта!

Бъди ти винаги засмяна и щастлива,

бъди ти наша вечна красота!

 

Майко мила, мъченице моя,

де да бях всесилен в този свят,

бих ти дал живот, дори и своя,

да бъдеш чиста кат пирински сняг!

 

Да твориш и да създаваш хора,

доблестни и честни по света,

да си славна, вечна като бора,

да си мила, нежна кат зора!

 

Ела и ме огрей като светиня

със своя светъл лъч на радостта,

не ме оставяй жаден във пустиня

аз нека бъда с теб във вечността!

 

Да, жена, ти всичко си ми дала

от тебе блика радост, светлина,

слава теб, за туй, що си създала,

остани ти горда със скромността!

 

Бъди до мен богиньо, мила моя,

бъди при мен със радостното „аз”,

бъди ти ярък лъч в живота, тоя,

бъди благословена в този час!

 

Снимка: Димитър Кадев

Spread the love