Почина самозапалилият се мъж от Раднево

Filed under: България |

Заради несъвместимите с живота дълбоки изгаряния, които заемаха 75% процента от повърхността на кожата му, рано вчера сутринта в 4,05 ч. почина 53-годишният Венцислав Василев, който се самозапали в община Раднево. Това съобщиха от Клиниката по изгаряния на УМБАЛ „Свети Георги“ – Пловдив, където се бориха за живота на пострадалия в продължение на 12 дни. Той бе транспортиран в пловдивската Университетска болница вечерта на 26 февруари в кризисно състояние и с дълбоки изгаряния, тежък токсичен шок и вдишване на топли пушечни газове.

Василев се самозапали в сградата на община Раднево на 26 февруари. Тогава кметът на града обясни, че мъжът не е искал среща с него, не издигал и някакви искания или лозунги срещу общината. През есента е работил по програмите за временна заетост на археологически обект в Радневско. В момента обаче и той, и жена му били без работа. Когато влязъл в сградата на общината, мъжът се обърнал към служителката на пропуска и казал: „Искаш ли да се запаля“, след което лумнал в пламъци.
Само за един месец това е третият самозапалил се мъж. Варненецът Пламен Горанов се самозапали пред община Варна на 20 февруари, като почина на националния ни празник – 3 март. Хиляди варненци се сбогуваха с него, като затрупаха плочките пред община Варна с камъни и цветя.
Първият случай на самозапалил се човек е от 18 февруари. Тогава отчаян от живота млад мъж се запали в центъра на Велико Търново на бул. „България“. Той се заля с бензин на пешеходна пътека и се подпали със запалка. Въпреки опитите на случайно минаващ възрастен мъж да го спаси, отчаяният човек по-късно почина. Самозапалилият се обяснил на спасителя си, че го е направил, защото е отчаян от живота.

 

Spread the love