Ислямисти убиха седем чуждестранни заложници в Нигерия

Filed under: Свят |

Новината беше съобщена от външните министерства на Италия и Гърция, тъй като сред заложниците има италианец и грък

Седем чуждестранни заложници, отвлечени от строителен обект през февруари от нигерийска ислямистка групировка, са убити. Това съобщиха външните министерства на Италия и Гърция, цитирани от „Ройтерс”. „Мога да потвърдя, че британски строителен работник вероятно е бил убит от похитителите заедно с други шестима чуждестранни граждани, за които също смятаме, че са били трагично убити“, каза и британският външен министър Уилям Хейг. Това е хладнокръвно убийство, което осъждам най-остро“, се казва в изявлението на Хейг.

Близката до „Ал Кайда“ групировка „Ансар ал Муслимин“ заяви вчера, че е убила пленените на 7 февруари заложници и добави, че го е направила заради опити на нигерийските и британските сили да освободят пленниците. Групировката направи изявление на арабски и английски, придружено от видеокадри, които според ислямистите показвали убитите заложници.

Според местната полиция и представител на ливанската строителна компания „Сетрако“, за която работели отвлечените, става дума за двама ливанци, двама сирийци, британец, италианец и грък, съобщи АФП. Вчера нигерийските власти заявиха, че нямат информация за такива убийства и изразиха съмнение в истинността на изявлението.

В изявление на италианското външно министерство от днес обаче се казва: „Проверката ни, извършена в координация с другите засегнати страни, ни кара да смятаме, че новината за убийството на пленените миналия месец заложници отговаря на истината”. „Информацията, с която разполагаме, сочи, че гръцкият гражданин е мъртъв“, заяви гръцкото външно министерство и добави, че е уведомило семейството на убития. Италия и Гърция заявиха, че никое правителство не е правило опит за освобождаване на заложниците.

 

Spread the love