Наследникът на Дянков: Икономиката с ръст от 1-1,5% през 2013 г.

Filed under: Актуално от днес |

Правителството по-скоро няма да търси нови заеми, посочи Калин Христов

Икономиката ще отбележи ръст от 1-1,5% тази година, прогнозира новият финансов министър в служебното правителство Калин Христов, като пое поста от Симеон Дянков. Христов не даде конкретен отговор, но подчерта, че правителството ще работи в рамките на разписания бюджет. Според него има две възможности за вземане на дълг, разписани в бюджета – 1 млрд. лв. за финансиране на дефицита и още 1 млрд. лв. за рефинансиране на вече съществуващи дългове. Това на практика означава, че правителството по-скоро няма да търси нов заем.

Христов подчерта, че „трябва да се види дали има налични възможности за увеличаване на доходите“. Анонс за търсене на резерви за вдигане на доходите на най-слабите в социално отношение направи и премиерът Марин Райков в речта си в МС при представянето на министрите от служебния кабинет.
Имаше много желания за увеличаване на доходите на българското население, но нямаше такива възможности в бюджета, каза пък министърът на финансите в оставка Симеон Дянков на церемонията по предаване на управлението на ведомството. Близо 4 години работя с екипа на Министерството на финансите. Бяха много тежки години в целия свят и особено в рамките на Европейския съюз, каза Дянков.
Основната задача в тази тежка икономическа ситуация в Европа беше да възстановим финансовата стабилност, която беше позагубена през 2009 г., да я спазваме стриктно. Доволен съм от това, което постигнахме. Беше много трудно и заради постоянните проблеми в Европа. Много други държави се сринаха. Имаше много желания за увеличаване на доходите на българското население, но нямаше такива възможности в бюджета, поне за една част от тях, каза Симеон Дянков.
„Каквото успяхме – направихме. Три пъти увеличихме минималната работна заплата. Заделили сме средства за увеличаване на пенсиите от следващия месец, за някои сектори като селското стопанство се увеличиха доста общите плащания, особено на животновъдите и растениевъдите”, добави Дянков.
„Пожелавам на следващия финансов министър Европа да е по-стабилна, за да може той и неговото правителство да работят в по-спокойна обстановка”, посочи още той.

Снимка: Калин Христов

Spread the love