Сотир Цацаров: Информацията за готвен атентат срещу Борисов e некласифицирана и по-скоро недостоверна

Filed under: България |

Бившият премиер няма да бъде подведен под наказателна отговорност за разгласяването на данните, заяви обвинител номер едно

Обявените от бившия премиер Бойко Борисов данни за готвен срещу него атентат не представляват класифицирана информация, съобщи в четвъртък пред журналисти главният прокурор Сотир Цацаров.

Така Борисов не може да бъде подведен под наказателна отговорност за изявлението си преди повече от три седмици от парламентарната трибуна, че бил поръчан от лидера на ДПС Ахмед Доган. Заради твърдението на бившия премиер, че срещу него е бил готвен атентат, ДПС сезира прокуратурата и сега тя установила, че документът, намиращ се в Националната разузнавателна служба (НРС), който съдържа данни за подготвян през 2005 г. атентат срещу тогавашния главен секретар на МВР Бойко Борисов, не представлява класифицирана информация, каза Цацаров.

От думите му стана ясно, че въпросната информация в разузнаването още към 2005 г. е била преценена по-скоро като недостоверна. Причината е, че тя не е съдържала подробности какъв е източникът й и как е било стигнато до нея. Става въпрос за “лист хартия“, на който просто е пишело “строго секретно“, обясни главният прокурор. Документът е получен в НРС на 8 юни 2005 г. от представител на службата в балканска държава, която не бе уточнена от Цацаров.

Spread the love