Марин Райков: Ще махна всички, с които не искат да работят министрите ми, но няма да правя ревизия на кабинета „Борисов“

Filed under: Актуално от днес |

Служебният премиер разговаря със Станишев за изборния бордНай-лошият сценарий е загубилите изборите да се оправдаят с манипулации, заяви новият министър-председател

За мен има само един негативен сценарий за изборите – при който политическата сила, която губи, оправдава това с манипулации. Това каза служебният премиер Марин Райков след среща с лидера на БСП Сергей Станишев. Райков увери, че няма да пропусне да отстрани тази част от политическите кабинети, за които има доказателства, че са допринесли за „създаване на кризисни равнища“, но няма да прави цялостна чистка.

Както обяви още в деня на назначаването на служебния кабинет, днес Райков започна консултации с парламентарно представените партии за създаване на изборен борд.

„Не трябва да има никакво съмнение, че това правителство възприема като своя ключова задача да се справи с този проблем. Много добре, че нашият кредит на доверие като правителство е изключително ограничен във времето. Вече заявих, че можем да работим без парламент и без бюджет, но не можем да работим без доверие на хората”, каза Райков.

Той посочи, че ще бъде обсъдено по какъв начин да се проведат предстоящите избори, така че да бъдат убедителни като честност, прозрачност и хората да се припознаят в тези резултати.

„Очакваме от премиера декларацията за свободни избори да бъде подкрепена с действия. Според социологическите проучвания 60% от българите смятат, че изборите ще бъдат манипулирани. Такава нагласа създаде правителството на Бойко Борисов“, заяви Сергей Станишев на свой ред.
Лидерът на БСП добави, че е подкрепил идеята му за своеобразен граждански борд за изборите, в който да присъстват сериозни неправителствени организации, които са се занимавали с наблюдение на вота.
Станишев допълни, че е представил пред Райков притесненията си, свързани с работата на МВР.
„Цветан Цветанов продължава да бъде ефективно контролиращ МВР – няма как при това ръководство да се гарантира честността на изборите“, заяви той и посочи фигури като шефа на ГДБОП Станимир Флоров.
„Ако се целят реални промени в някои сектори, няма как зам.-министри, особено скандални, да направят нужните промени“, категоричен бе лидерът на БСП, който вече изрази съмненията си за МВР.
Те предизвикаха гнева на Цветанов, който заяви: „Всички служители в системата на МВР, които са истински професионалисти, не заслужават подобно отношение и спекулации от политическата класа и най-вече от БСП. Недейте да слушате лявото момче от БСП. Бъдете истински мъже„.
Служебният вътрешен министър Петя Първанова пък декларира, че веднага започва да работи за прозрачни избори, като ще се срещне с главния прокурор и шефа на ДАНС, за да набележат мерки.

„Няма да пропусна да отстраня тази част от политическите кабинети, с която моите министри не искат да работят, или за които има ясни доказателства, че досегашната им дейност е допринесла за създаване на кризисни равнища в сферата на отговорност, която е била тяхна“, декларира в отговор на Станишев Райков.

Станишев е подкрепил идеята за създаването на Граждански изборен борд и подчерта, че в този борд трябва да присъстват неправителствени организации, които имат експертиза и които имат опит в наблюдението на изборите. „Според социологическите проучвания 60% от българите смятат, че изборите ще бъдат манипулирани. Такава нагласа създаде правителството на Бойко Борисов“, коментира още лидерът на БСП.

По думите му обаче моментът не е най-подходящ да започне цялостно преструктуриране на личния състав, както искат социалистите. Едва ли би било целесъобразно ние да създадем нова временна бюрократична прослойка, нямаме време да направим това, мотивира се той.
Служебният премиер се обърна към лидера на БСП:

„Вие отправихте призив да направим оценка на това, което сме наследили. Няма да скрия от вас, че напълно разбирам, но не непременно ще последвам този призив. Политическа оценка на правителство на г-н Борисов няма да даваме, но искам да ви успокоя – ние няма да даваме и на вашето. Ще се стремим да работим по начин, по който никой да не се усъмни в нашата безпристрастност”.

 

Spread the love